Dzīvnieku ģimeņu dienas Rīgas Zooloģiskajā dārzā

Ilgāku brīdi ir vērts pakavēties pie huzārpērtiķu un kalitriksu ģimenēm. Daļa pērtiķēnu jau droši draiskojas pa koku zariem, bet daļa, vēl cieši ieķērušies mammas kažokā, tik reizēm pabāž degunteļus un palūkojas apkārt. Apkakles pekaru aplokā ņipri baram seko dažāda vecuma mazuļi, briesmu brīdi knaši slēpjas zem koka celma žuburainajām saknēm. Savukārt surikatu saime rūpīgi uzmana un apmāca agrā pavasarī dzimušos piecīšus. Jaunuļi čakli apgūst sociālās prasmes: cītīgi vērojot vecākus un cenšoties atdarināt viņu uzvedību. Tropu mājā mītošais zemes kuskusu pāris jau lepojas ar otro mazuli: pirmais ir krietni paaudzies, bet jaunākais, lai arī dzimis pērn, 23. oktobrī, tik pirms mēneša sāka līst laukā no mammas somas. Prieku un gandarījumu sarūpējusi jaunā lūšu ģimene, 18. martā pasaulē nākušais mazulis šobrīd stingrā mātes uzraudzībā pamet slēptuvi. Lūsēna rotaļas gan ieraudzīt paveiksies tik veiksmīgākajiem un pacietīgākajiem, jo gādīgā mamma Kamēlija pie katrām aizdomām slēpj mazuli, apķerot to ar savām milzīgajām ķepām. Pakavējoties pie savdabīgo nagaiņu – takinu aploka, izdosies ieraudzīt 27. aprīlī dzimušo takinēnu, kurš jau rotaļīgi seko baram un apgūst aploka plašumus.

Arī putnu ģimenēs valda pavasarīgs nemiers. Aprīļa sākumā šķīlušies divi karošknābēni jau krietni paaugušies un sāk pamest savu ligzdu, no pieaugušajiem atpazīstami vien pēc knābju rozīgās nokrāsas. Citos putnu aplokos turpinās kāzu dejas un pavasarīgas riesta dziesmas. Indijas pāvu krāšņie astes vēdekļi joprojām sajūsmina ikkatru garāmgājēju. Savukārt melno stārķu, jūraskraukļu un Japānas dzērvju aplokos putni aizņemti ar olu perēšanu. Ligzdu kastēs iekārtojušās arī mandarīnpīļu un rudo pīļu mātītes.

Uz vasaras baseinu pārceļas arī sarkanausu bruņrupuči, un Latvijas rāpuļu un abinieku ekspozīcijas zālē jau ceturto sezonu aplūkojama kameņu ligzda. Kukaiņu nemitīgā darbošanās aicina apmeklētājus uzkavēties ilgāk, lai ļauties vērošanas priekam – cik rūpīgi kamenes būvē jaunas šūnas, aprūpē kāpurus, izlido medus un ziedputekšņu meklējumos, atgriežas ar smagām nektāra nastām. Uzmanīgāk ieskatoties ligzdā, viegli atpazīt saimes karalieni – vislielāko kameni ligzdā.

Dzīvnieku ģimeņu dienas Zoodārzā notiks 10.-11. maijā plkst. 12.00-16.00:

10. un 11. maijā Dzīvnieku ģimeņu dienu laikā:

no plkst. 12.00 līdz 16.00 radošajā darbnīcā „Dzīvnieku ģimenes” pie roņiem zooloģiskā dārza darbinieki palīdzēs ikkatram apmeklētājam izzināt dzīvnieku pasaules noslēpumus. 10. maijā sadarbībā ar ģimeņu portālu Cālis.lv pie skatuvītes darbosies sejiņu apgleznošanas darbnīca.

11. maijā BIGBANK Lielo ģimeņu diena 2014: lai godinātu Latvijas kuplās ģimenes, 11. maijā notiks Lielo ģimeņu diena, ko jau astoto gadu organizē BIGBANK un Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienība. Piekto reizi tiks piešķirts tituls „Gada lielģimene”, kam līdzcilvēki pieteica aktīvās un saliedētās ģimenes, minot tās kā iedvesmojošu paraugu citiem.

Pasākumā ir padomāts par izklaidēm un pārsteigumiem ikvienam zooloģiskā dārza apmeklētājam:

–          12.00 Lielo ģimeņu dienas 2014 atklāšana Zoodārza estrādē

–          12.00-14.00 Orientēšanās spēle visai ģimenei

–          12.15-15.00 BIGBANK Lielo ģimeņu dienas rotaļas, konkursi, radošās darbnīcas

–          13.00 Jelgavas bērnu popgrupas „Noslēpums” koncerts

–          14.00 LNT šova “Dziedošās ģimenes” laureātu Laicānu ģimenes no Balviem koncerts

14.30 noslēguma ceremonija ar konkursa „Gada lielģimene” un „Māmiņdiena mūsu ģimenē” uzvarētāju apbalvošanu un “Tallink” ceļojuma izspēli.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar