DU apskatāms unikāls Vatikāna bibliotēkas albuma faksimils

Nozīmīgā kultūras un zinātniskā projekta ierosinātāji un komentāru izveides autori bija Daugavpils Universitātes Latgales Pētniecības institūta pētnieki – Genovefa Barkovska, Henrihs Soms un Aleksandrs Ivanovs. 
Albums atspoguļo kristīgās ticības vēsturi Latvijā un Igaunijā – kādreizējā Livonijā, ko mēdza saukt par Marijas zemi. Tā oriģināls glabājas Vatikāna Apustuliskajā bibliotēkā. Tas tika izgatavots tikai vienā eksemplārā. Baltijas telpā šim albumam idejas, saturiskās koncepcijas un izpildes ziņā nav līdzvērtīgu eksemplāru.

Tajā atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem, zīmogiem, vēsturiskām personībām, kā arī seno sudraba un zelta monētu nospiedumi.

2007.gadā Latvijas Nacionālā bibliotēka un Vatikāna Apustuliskā bibliotēka parakstīja kopizdevuma līgumu, kas paredzēja albuma „Terra Mariana.1186 -1888” izdošanu – 10 pilnīgu faksimilizdevuma un 1000 samazināta izmēra faksimilizdevuma eksemplāru izdošanu.

2014.gada martā tika pabeigta 1000 eksemplāru un zinātnisko komentāru sagatavošanas un izdošanas darbi. Viens no albuma faksimiliem glabāsies arī Daugavpils Universitātē.

Rīgā prezentētais izdevums „Terra Mariana” (zinātniskie komentāri un krāsains reprodukciju albums) pašlaik ir apskatāms Daugavpils Universitātes Latgales Pētniecības institūta lasītavā (Vienības ielā 13).

Ir plānots, ka 2014. gada rudenī Daugavpils Universitātē tiks prezentēti albuma „Terra Mariana” zinātniskie komentāri un albuma faksimils. Līdz tam laikam nepieciešams sagatavot dārgā faksimila uzglabāšanas un apskates vietu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar