Dokumentālās filmas “Teritorija Vija Celmiņš” pirmizrāde

Vija Celmiņš ir latviešu izcelsmes ASV gleznotāja un grafiķe, kura ieguvusi pasaules atzinību, pateicoties savam īpašajam rokrakstam – bezgalīgā plašuma (okeāns, zvaigžņotā debess, tuksnesis) atveidojumam. Viņas darbi iekļauti nozīmīgākajās modernās mākslas kolekcijās pasaulē, piemēram, Metropolitēna muzejā Ņujorkā, Pompidū centrā Parīzē u.c. Dokumentālā filma „Teritorija Vija Celmiņš” atklāj mākslinieces radošo procesu, kā arī viņas unikālo personību. Filmēšanas grupa Viju Celmiņš apmeklēja Ņujorkā un Longailendā, kur tai bija ne tikai ekskluzīva iespēja vērot mākslinieces darba procesu, bet arī tikties ar viņas domubiedriem un būt klāt Ņujorkas mākslas notikumos.

Par pieredzi, veidojot filmu, režisors Olafs Okonovs stāsta: „Vija ir unikāla, neatlaidīga, pat spītīga. Vienmēr ticējusi sev un nav baidījusies atrasties savrup. Gadu desmitiem viņa ir neatlaidīgi strādājusi un guvusi milzu panākumus. ASV 60. gados māksliniecei sievietei, turklāt ienācējai, Amerikā bija ļoti grūti sevi pierādīt. Vija ir vērotāja, kas, manuprāt, ir latviska īpašība. Viņa vēro dabu: putnus, tuksnesi, jūru. Mākslā tas parādās kā iekšējs vērojums. Vija rada citu realitāti, kas sniedzas pāri prāta robežām.”

Savukārt 11.aprīlī Mākslas muzejā „Rīgas Birža” notiks mākslinieces Vijas Celmiņas personālizstādes „Dubultā realitāte” atklāšana, kas būs skatāma līdz 22.jūnijam. Mākslinieces darbības jomas ir glezniecība, grafīta un ogles zīmējumi, viņa darinājusi dažādu tehniku grafikas, veido arī skulptūras un  instalācijas. V.Celmiņa visā pasaulē guvusi ievērību ar jūras, tuksneša, zvaigžņotas debess un zirnekļa tīmekļa gleznām, zīmējumiem grafīta un ogles tehnikās.

Rīga 2014

TOP Komentāri

avatar