Digitālais juceklis viedierīcēs

Pētījums liecina, ka lietotāji parasti instalē 12 Android lietotnes ik mēnesi, bet dzēš tikai 10, tādējādi katru mēnesi pievienojot ierīcē divas lietotnes. Jo vairāk lietotņu instalēts ierīcēs, jo svarīgāka ir to pārvaldība, lai nepieļautu digitālo jucekli. Tomēr mēs noskaidrojām, ka tikai pusē (55 %) gadījumu lietotāji regulāri atjaunina un pārskata savas ierīces saturu un dzēš neizmantotos dokumentus un lietotnes.

Šie konstatējumi ir ietverti Kaspersky Lab jaunsastādītajā pārskatā ar nosaukumu «Digitālais juceklis un tā briesmas». Pētījums ir balstīts uz ieskatu, kas gūts, oriģināli apvienojot tiešsaistes aptauju 17 valstīs, Kaspersky Security Network (KSN) statistikas analīzi un Kaspersky Lab iekšējo testētāju eksperimentu ar lietotņu veiktspēju.

Digitālā jucekļa pastiprināšanās nozīmē, ka lietotņu attīrīšana un atjaunināšana tagad ir daudz svarīgāka nekā jebkad agrāk, lai cīnītos ar ļaunprogrammatūrām, kas iekļūšanai ierīcēs izmanto lietotņu ievainojamības. Taču aptaujā konstatēts, ka ceturtdaļā gadījumu (28 %) lietotāji atjaunina lietotnes savās ierīcēs tikai tad, kad ir spiesti to darīt, un 10 % gadījumu viņi cenšas to vispār nedarīt.

Vienas no lielākajām briesmām rada tas, ka lietotāju datus un ierīces riskam var pakļaut lietotņu ikdienas darbība. Tehniskie atradumi parāda, ka no 100 Android lietotnēm, ko lietotāji var pārvaldīt (t. i., instalēt un dzēst), 83 ir pieeja lietotāja konfidenciālajai informācijai, piemēram, kontaktinformācijai, ziņām un datiem, un tās pat var veikt zvanus un sūtīt īsziņas.

KSN papildu atklājumi liecina, ka lietotnes var darboties bez lietotāja atļaujas. Vidēji lietotāja Android ierīcē ir 66 lietotnes. Kad tika pārbaudīta reprezentatīva izlase, kas sastāv no 66 vispopulārākajām Android lietotnēm, 54 tika palaistas fonā, lietotājam pat nepieskaroties tām. Tādējādi bez kādas lietotāja līdzdalības vidēji dienā tiek patērēti 22 MB datplūsmas.

Lietotņu iestatījumi nodrošina lietotājam noteiktu kontroli pār to, kam lietotne var piekļūt un ar ko mijiedarboties ierīcē. Tomēr aptaujā tika konstatēts, ka tikai 40 % respondentu ar nolūku maina katras lietotnes iestatījumus savā viedtālrunī. Turklāt tikai 32 % var atteikties instalēt mobilo lietotni, ja viņi nav apmierināti ar licences līguma saturu.

Lai cīnītos ar jucekli un aizsargātu personīgos datus, lietotājiem ir ieteicams rīkoties šādi:

  • saprotiet, kas un kur glabājas — veltiet laiku tam, lai caurskatītu savas ierīces un noskaidrotu, kāda informācija kurās lietotnēs un datnēs ir saglabāta jūsu ierīcē;
  • rūpīgi tīriet ierīci — veltiet laiku sava digitālā mājokļa sakārtošanai, regulāri attīrot un atjauninot ierīcēs saglabāto informāciju;
  • lietoņu un programmu atjaunināšanas programmatūra — atjauninājumi ir jāveic regulāri, tiklīdz ir izlaistas jaunās versijas;

izmantojiet specializētu programmatūru — piemēram, programmatūras tīrītāji, kas skenē visas ierīcē instalētās lietotnes un atzīmē tās, kas ir potenciāli bīstamas vai tiek reti izmantotas.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar