Deviņi padomi, kā taupīt ūdeni savā mājoklī

Lai gan Latvija ir bagāta ar ūdens resursiem, tie ir jātaupa arī mums, jo lietojot ūdeni mājsaimniecības vajadzībām, parasti tas tiek piesārņots, nodarot kaitējumu videi.

 

Deviņi padomi, kā taupīt ūdens resursus:

1. Aizgriez ūdens krānu, kamēr tīri zobus – tādējādi var ietaupīt līdz pat sešiem litriem ūdens minūtē.

2. Ievieto tualetes poda skalojamajā kastē speciālu dozatoru, lai samazinātu ūdens apmēru, kāds tiek izmantots katrā ūdens nolaišanas reizē. 

3. Samazini dušā pavadīto laiku – tas ļaus  ietaupīt sešus līdz 45 litrus ūdens minūtē.

4. Izmanto veļas mašīnu tikai tad, ja vari to piepildīt  pilnu ar netīrajām drēbēm. Tas pats attiecas uz trauku mazgājamo mašīnu – ieslēdz to vien tad, kad tā ir pilna ar netīrajiem traukiem.

5. Salabo tekošu krānu. Tekoša krāna dēļ var izšķērdēt pat 15 litrus ūdens dienā vai 5500 litrus ūdens gadā. 

6.Pievieno mājas notekcaurulei mucu un izmanto savākto ūdeni, lai aplaistītu dārzu, nomazgātu automašīnu vai mājas logus.

7. Laisti savu dārzu ar lejkannu, nevis šļūteni, kas var iztērēt līdz pat 1000 litru ūdens stundas laikā. Augu mulčēšana un laistīšana agri no rīta vai vēlu pēcpusdienā samazinās iztvaikošanu un arī tas ļaus ietaupīt ūdeni. 

8. Piepildi krūzi ar krāna ūdeni un ieliec to ledusskapī. Tas nozīmē, ka tev nevajadzēs turēt atgrieztu aukstā ūdens krānu, lai sagaidītu, kamēr sāk tecēt dzeršanai piemērots auksts ūdens..

9. Ieguldi naudu ekonomiskās mājsaimniecības iekārtās, ja rodas nepieciešamība nomainīt kādu no tām. Veikalos ir pieejami ekonomiski  dušas uzgaļi, krāni, tualetes podi, veļas un trauku mazgājamās mašīnas, kā arī citas ierīces. 

TOP Komentāri

avatar