“Delna”: Ar kādām automašīnām brauc Saeimas deputāti?

2012.gada 16.aprīlī 11.Saeimas uzraudzības portāls DeputatiUzDelnas.lv publicēja rakstu “Kā brauc Saeimas deputāti”, kurā analizējām Saeimas autobāzi. Esam atgriezušies pie automašīnu tēmas, šoreiz, lai noskaidrotu kādas automašīnas pašiem deputātiem atrodas lietošanā vai īpašumā. Pētot un atspoguļojot datus, Delna secina, ka Saeimas deputātu privātie un lietojamie auto ir ļoti atšķirīgi, līdzīgi kā tas ir sabiedrībā, kur auto var būt pēdējo gadu jaunākie modeļi vai desmit un vairāk gadus vecas mašīnas.

Saeimas deputātu par 2012.gadu iesniegtās VID amatpersonas deklarācijas liecina, ka populārākās markas braucamrīki, kas parlamentāriešiem atrodas īpašumā vai lietošanā, ir Volvo, Volkswagen, Toyota un BMW. Šī markas automašīnas arī ir starp TOP 10, kas Latvijā ir visvairāk reģistrētas. Deputātiem īpašumā esošie auto vidēji ir gandrīz par četriem gadiem vecāki, nekā lietošanā esošie, proti, vidējais īpašumā esošo auto ražošanas gads ir 2001., pretēji lietošanā esošo mašīnu ražošanas gadam, kas ir 2005.gads.

Trīs vecākās īpašumā esošās mašīnas ir R.Ražuka (RP) 1984.gada Ford Escort, A.Ašeradina (V) 1988.gada UAZ 31512 un J.Vucāna (ZZS) 1989.gada Renault 19. Arī V.Ķirsim (RP) īpašumā ir 1989.gada Mercedes Benz, tomēr konkrētās automašīnas modelis nav norādīts. Jaunākās īpašumā esošās automašīnas ir E.Demiteram (RP) 2012.gada Volvo HC60, A.Bērziņam (ZZS) 2011.gada VW Sharan, D.Zaķim (V) 2011.gada Volvo XC 60 un S.Dolgopolovam (SC) 2011.gada Toyota RAV4. Vairākiem deputātiem īpašumā un lietošanā ir vairāk par vienu transportlīdzekli.

Krīzes laikā no 2008. līdz 2009.gadam 22 šobrīd esošie deputāti savā īpašumā iegādājās personīgo automašīnu, taču ne vienmēr tie ir bijuši jauni auto. Tikai četri deputāti iegādājušies privātās automašīnas pēc krīzes periodā – 2011. un 2012.gadā.

No visiem deputātiem deviņpadsmit deputātiem nav deklarēts auto nedz īpašumā, nedz lietošanā. Šie deputāti ir Solvita Āboltiņa (V), Aija Barča (ZZS), Lolita Čigāne (V), Irina Cvetkova (SC), Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Andrejs Elksniņš (SC), Janīna Kursīte-Pakule (V), Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK), Aleksejs Loskutovs (V), Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Klāvs Olšteins (Pie frakcijām nepiederošs), Līvija Plavinska (V), Vladimirs Reskājs (Pie frakcijām nepiederošs), Inguna Rībena (V), Kārlis Seržants (ZZS), Edvards Smiltēns (V), Jānis Urbanovičs (SC), Valdis Zatlers (RP), Lelde Stumbre (VL-TB/LNNK).

Daļai no šiem deputātiem pienākas auto no Saeimas autoparka, lai pildītu darba pienākumus. Piemēram, tiesības izmantot Saeimas automašīnu ir Saeimas prezidija locekļiem, Saeimas frakcijām, frakciju un komisiju vadītājiem. Šīs automašīnas privātām vajadzībām teorētiski nevajadzētu izmantot, bet publiski pieejamā informācija liecina, ka deputāti šo noteikumu mēdz apiet.

Jāmin arī fakts, ka deputāti atkarībā no deklarētās dzīves vietas var pieteikties mēneša transporta kompensācijām. Kompensāciju minimālā un maksimālā summa ir atkarīga no deklarētās dzīvesvietas attāluma. Lielākās kompensācijas par transporta izdevumiem Saeimas otrajā darbības gadā saņēmis: Jānis Dūklavs (ZZS, šobrīd deputāts ieņem Zemkopības ministra amatu) ar 4751,51 LVL, Jānis Upenieks (pie frakcijām nepiederošs) ar 4483,36 LVL, Gunārs Bilsēns (RP) ar 4406,43 LVL, Ivans Ribakovs (SC) ar 4328,19 LVL un Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) ar 3845,00 LVL. J.Dūklavam īpašumā un lietošanā ir pa vienai vieglajai automašīnai (2008.gada Mercedes Benz un 2000.gada Audi A4). J.Upeniekam lietošanā ir 1999.gada Toyota Camry Solara. G.Bilsēnam īpašumā ir 1998.gada Toyota Avensis. 2000.gada Mercedes Benz lietošanā atrodas I.Ribakovam. I.Laizānei lietošanā ir 1996.gada Volvo 940. 20 Saeimas deputāti Saeimas otrajā darbības gadā nav saņēmuši transporta kompensācijas.

Foto: en.wikipedia.org

 

TOP Komentāri

avatar