Daugavpils Universitātes zinātnieki palīdzēja atklāt ūdens noslēpumus

Visa vakara gaitā jau no plkst. 17:00 interesenti varēja iejusties ūdens pētnieku lomā un iesaistīties dažādos eksperimentos, konkursos, viktorīnās, diskusijās un citās interaktīvās un izzinošās aktivitātēs. Kopā ar universitātes ķīmiķiem un fiziķiem pasākuma apmeklētāji varēja noskaidrot dažādas ūdens īpašības, piemēram, ūdens slapināšanas un neslapināšanas parādību. Kopā ar jaunajiem zinātniekiem „Zinātnieku nakts” apmeklētāji mēģināja noskaidro, kāpēc vienā ūdens traukā kartupelis nogrimst, bet citā peld pa virsu, kuram šķidrumam ir vislielākā eletrovadībspēja spēja, cik santīmus var ievietot pilnā ūdens glāzē utt.

Darbnīcā „Ūdens cilvēka organismā” pasākuma apmeklētāji topošo fizioterapeitu vadībā varēja pārbaudīt, cik daudz ūdens ir katra cilvēka organismā, vai rādītāji atbilst normai un kas ir jādara, lai ūdens būtu pietiekami. Savukārt kopā ar ģenētiķiem varēja iemācīties DNS atdalīšanu ūdensaugiem.

Lielu interesi izraisīja viktorīna par ūdeni, kurā varēja noskaidrot tādas lietas, kā piemēram, kas ir jādara, lai ūdenī palielinātos skābekļa daudzums. Nepārtraukta aktivitāte bija vērojama arī pie darbnīcas, kurā tika „ķertas zivis” un iepazīta to daudzveidība.

 „Zinātnieku nakts” laikā  apmeklētāju interesi piesaistīja arī mūzikas un mākslas darbnīcas – iesaistoties „Ūdens dziesmu duelī” un jaunu ūdens dziesmu komponēšanā, ikviens varēja pārbaudīt savas zināšanas mūzikā, bet tie, kam tuvāka ir lietišķā māksla, „Keramikas darbnīcā” varēja veidot savus māla traukus, kas pēc tam tika nodoti apdedzināšanai ceplī. „Zinātnieku nakts” laikā interesenti varēja iesaistīties arī interaktīvā darbnīcā „Matemātika vācu mākslinieku darbos”, kuras laikā bija mazliet savādāk jāspēj saskatīt glezna un tajā noslēptā matemātika…

Pasākuma laikā varēja piedalīties arī darbnīcā„Klimata izmaiņu ietekme uz Latvijas ūdens resursiem” un uzzināt par dažādiem pētījumiem un atklājumiem šajā jomā;  diskusijā “Vai tu pazīsti Baltijas jūru?”, kurbija iespēja vairāk iepazīt mūsu jūru, tās īpatnības, iemītniekus un piesārņojumu, kas tos ietekmē; nodarbībā “Zem, virs, ap ūdeni”, kur kopā ar zinātniekiem tika skaidrots, kā ūdens cirkulē Daugavpils pilsētā, kur tas tiek iegūts, attīrīts, kā tiek nogādāts mājās utt. Bet tie, kuri vēlējās uzzināt gan dabaszinātnieku viedokli, gan literāru viedokli par „dzīvo ūdeni”, varēja iesaistīties diskusijā „Dzīvais ūdens: mīts vai brīnumprodukts?”

Kā norādaDaugavpils Universitātes Zinātnieku nakts koordinatore Diāna Soldāne: “Šī gada pasākums ir patiešām izdevies, par ko liecina gan lielais apmeklētāju skaits, gan cilvēku neviltotā interese un iesaistīšanās piedāvātajās aktivitātēs.”

Bet tie, kuriem neizdevās piedalīties šajā pasākumā, tiek aicināti atklāt zinātni 8. Daugavpils Zinātnes festivāla aktivitātēs, ka norisināsies no 7. līdz 11. oktobrim.

TOP Komentāri

avatar