Daugavpils cietoksnī pabeigta I krasta lunetes un sargu ēkas restaurācija

Ikrasta lunete kopā ar kordegardes (sardzes) ēku veido Nikolaja vārtu un tilta ieejas mezglu. Vēsturiski 1. krasta lunetes valnī iebūvētajā sargu mājiņā  uzturējās sargi, kas kontrolēja kustību, pārbaudīja dokumentus, apsargāja Nikolaja vārtus un tiltu. Pie sargu mājiņas bija izbūvēti arī pirmie barjervārti, kuri vēlāk zuduši, bet tagad tos atjaunoja iepriekšējā izskatā ar interesantiem čuguna dekora elementiem.  Pēc ēkas restaurācijas tajā izveidots stilizēts sardzes punkts, caur kuru cietokšņa apmeklētāji pa koka tiltu caur Nikolaja vārtiem varēs nokļūs Daugavpils cietoksnī.  

Zīmīgi, ka tehniskā projekta pamatā bija rasējumi, kurus izdevās iegūt Krievijas arhīvos. Projekts tika izstrādāts sadarbībā ar Latvijā pazīstamo arhitektu un restaurācijas speciālistu Pēteri Blūmu.

Būvdarbi sākās šā gada 10.martā Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas apstiprinātā projekta „Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un popularizēšana Daugavpilī un Grodņā” ietvaros. Projektu īstenoja Daugavpils pilsētas dome un Grodņas pilsētas Izpildkomiteja.

 Ieplānots, ka objekta svinīga atklāšana notiks 2015.gada 24.aprīlī Daugavpils starptautiskās tūrisma  konferences laikā, tādejādi atklājot jauno tūrisma sezonu.

Daugavpils cietoksnis  ir izcila fortifikācijas būve, kura kopplatība ir lielāka par 150 ha. Austrumeiropā vienīgais gandrīz bez izmaiņām saglabājies 19. gadsimta pirmās puses cietokšņa paraugs. Tā fortifikāciju lauzto līniju veido aizsargvalnis ar 8 bastioniem, 6 ravelīniem, 6 kontrgardēm kopā ar citām aizsardzības konstrukcijām: lunetēm, redutēm un aizsarggrāvi. Daugavas kreisajā krastā izvietots tilta nocietinājums. Ikviena cietokšņa detaļa izstrādāta, pielietojot cariskās Krievijas un Eiropas labāko arhitektu skolu būvniecības pieredzi. Cietokšņa iekšpuse plānota pēc tradicionālajiem karavīru pilsētu paraugiem – centrā parādes laukums, ap kuru grupējas administratīvo un dzīvojamo ēku kvartāli. Visas ēku fasādes ieturētas ampīra stilā, izņemot Nikolaja vārtus un Ūdenstorni, kuri uzbūvēti gotiskās formās.

Daugavpils cietoksnī  kopš 2013.gada aprīļa darbojas Marka Rotko mākslas centrs, kuru šā gada 10 mēnešos apmeklējuši 105 950 interesenti, tādejādi to izvirzot Austrumlatvijas vispopularāko tūrisma objektu skaitā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar