Daugavpilī ar vērienu izskanējis folkloras festivāls

Trīs festivāla dienas 28 kolektīvi un īpašie viesi no Latvijas, Baltkrievijas, Īrijas, Krievijas un Lietuvas iepazīstināja daugavpiliešus un pilsētas viesus ar savām kultūras tradīcijām, dziesmām, dejām un rotaļām. Jau pirmās dienas atklāšanas koncerts ar festivāla dalībnieku daudzbalsīgo skanējumu un danču vakars, kurā dejas līdzās Latvijas Universitātes folkloras deju kopai „Dandari” mācīja arī ārvalstu kolektīvi no Baltkrievijas, Gruzijas, Īrijas un Krievijas, ļāva nojaust, ka festivāls būs ļoti skanīgs un daudzsološs, ko arī pierādīja sestdienas pasākumi.

Tā kā festivāls noritēja seno pavasara svētku Ūsiņa jeb Jura un Jurģa dienas laikā, sestdienas, 23.aprīļa, pasākumi sākās jau 10:00 ar pasākumu „Ūsiņa rīts” Dubrovina parkā. Neskatoties un vēso laiku, festivāla dalībnieki kuplā skaitā pulcējās uz zirgu un bišu aizbildņa Ūsiņa dienas svinībām – vēroja zirgu dancināšanu, kopā ar saimnieci Viju Kudiņu piedalījās Ūsiņa dienas tradicionālā ēdiena pantāga gatavošanā un baudīšanā, veidoja Ūsiņa zīmes, kā arī klausījās populārās tradicionālās dziedāšanas grupas „Saucējas”, folkloras dziesmu un deju kopas „Svātra” un folkloras kopas un kapelas „ Egle” skanīgās balsis. Pēc aktīvās rīta rosīšanās visi tika aicināti uz meditāciju „Dziedināšanās ar tautas dziesmu” kopā ar Ingu Karpiču, pēc  kā notika ārvalstu kolektīvu koncerti Latviešu kultūras centra un Daugavpils Universitātes koncertzālēs.

Īpašu interesi izraisīja vargana spēles meistarklase, kurā Vjačeslavs Lukjanovs un Valentīns  Krulikovskis (Lietuva) nodemonstrēja šī nelielā instrumenta plašās skanējuma iespējas, pastāstīja par vargana rašanās vēsturi, pielietojumu, kā arī iemācīja klātesošajiem galvenos spēles pamatprincipus.

Ūsiņa dienas svinības turpinājās ar koncertu „Gostūs pi Jura”, uz kuru dienas gaviļnieks un koncerta vadītājs Juris bija saaicinājis Latvijas folkloras kopas, bet noslēdzās ar festivāla lielkoncertu un īpašo viesu – grupas „Stary Olsa” (Baltkrievija) koncertu.

Festivāls izskanēja 24.aprīlī ar tradicionālās dziedāšanas meistarklasi, ko vadīja Zane Šmite un festivāla dalībnieku ekskursijām pa Daugavpili.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar