Darbu uzsāk Bērnu vakcinācijas centrs

Cilvēki, neredzot ikdienā infekcijas slimību upurus, nejūt savas veselības apdraudējumus un sāk ticēt tam, ka var pasargāt savus bērnus no slimībām citā ceļā. Izmantojot zināmu patiesību, ka nav nevienas vakcīnas, kas būtu 100% droša un 100% efektīva, vakcinācijas pretinieki aicina no vakcīnām atteikties pavisam, aizmirstot gan pieminēt, ka vakcinācijas nopietnas blaknes ir ļoti liels retums, un lielākai daļai cilvēku vakcīnas dod ilgstošu imunitāti pret konkrēto slimību. Diemžēl laika periodā no 2000. gada līdz 2014. gadam Latvija ir zaudējusi 35 bērnus, kuri miruši no vakcīnu kontrolējamām infekcijām. RSU medicīnas studenti ir izpētījuši, ka Bērnu slimnīcā pēdējo 10 gadu laikā ārstējušies vairāk nekā 700 bērni ar bērnu infekcijām, pret kurām valsts ir nodrošinājusi bezmaksas vakcināciju, vidēji pavadot slimnīcā 8 dienas un 96 % no viņiem bija nepieciešama zāļu ievade vēnā, gandrīz katrs desmitais bērns ar difteriju vai garo klepu ārstējās intensīvās terapijas nodaļā, kas liecina par slimības smagumu. Saslimušo bērnu vidū ir gan tādi, kuriem vakcināciju nevarēja izdarīt, gan arī tādi, kur lēmumu nevakcinēt pieņēma vecāki.    Katrs ir dzirdējis, vai lasījis par tādām slimībām kā bakas, poliomielīts, stinguma krampji, difterija, garais klepus. Šīs slimības, laikā, kad vakcinācija netika pielietota, nogalināja vai invalidizēja simtiem tūkstošus cilvēku. Ja mēs dzīvotu viduslaikos, tad tikai puse no bērniem, kuri uzsāktu mācības pirmajā klasē satiktos arī savā izlaidumā, jo infekcijas tajā laikā bieži aiznesa bērnu dzīvības. Lai sabiedrību pasargātu no epidēmijām, vakcinēto indivīdu daļai pret konkrēto infekciju būtu jāsasniedz vismaz 95%.Lai pasargātu indivīdu, jārūpējas, lai vakcinācija tiktu izdarīta laikus un pareizi. Šodien sabiedrība un mediji interesējas par vakcinācijas jautājumiem, un mēs, ārsti, Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā vēlamies, lai sabiedrība būtu izglītota šajos jautājumos un bērniem, viņu vecākiem būtu pieejams profesionāls vakcinācijas centrs, kas varētu palīdzēt gan slimiem, gan veseliem bērniem risināt ar vakcināciju saistītās problēmas uzsvēra BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja, prof. Dace Gardovska.

 

Latvijā un pasaulē aizvien pieaug pacientu un viņu vecāku interese par bērnu vakcinācijas jautājumiem. Pēdējos gados ir būtiski pieaudzis to bērnu īpatsvars, kuru vakcinācijas plāns medicīnisku un citu indikāciju dēļ nevar būt vai nav veikts, saskaņā ar noteikto nacionālo imunizācijas programmu. Tādēļ sarežģītu imunizācijas situāciju risināšanā ir jāiesaistās bērnu infektologam, ar papildus izglītību sarežģītu imunizācijas situāciju risināšanā.

Bērnu vakcinācijas centra (BVC) galvenais uzdevums ir bērnu vakcinācija, kā arī konsultēšana ar vakcināciju saistītos jautājumos – bērniem ar dažādām saslimšanām un riska grupu pacientiem vecumā no 0-18 gadiem, kā arī veseliem bērniem. Vienlaikus konsultējot vecākus un veicot imunizāciju stacionārajā etapā. Vairumā gadījumu vakcinācija pilnībā norit bez jebkādām blakus reakcijām, vai vakcīnu izraisītās reakcijas ir vieglas, piemēram, apsārtums vai pietūkums injekcijas vietā, kā arī īslaicīgs drudzis. Šādas reakcijas pāriet pašas no sevis. Tomēr, ja vecākiem ir nepieciešama papildus informācija, lai izvērtētu, kad veikt vakcināciju, kādas var būt infekcijas briesmas un sekas, kā arī citi ar slimību un vakcināciju saistīti jautājumi, aicinām vecākus vērsties Bērnu vakcinācijas centrā pie speciālistiem, uzsvēra BKUS bērnu infektoloģe, Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

 

Vakcinācija ir valsts epidēmiskās drošības sistēmas neatņemama sastāvdaļa, kuras mērķis ir cilvēka organisma neuzņēmības izveidošana pret infekcijas slimībām, imitējot dabīgas infekcijas procesu ar labvēlīgu iznākumu. Vakcinācija palīdz ierobežot daudzu dzīvībai bīstamu infekcijas slimību izplatību un pat pilnīgi likvidēt tās. Svarīgi piebilst, ka veselo bērnu vakcinācija atbilstoši Latvijas Imunizācijas kalendāram joprojām paliek ģimenes ārstu ziņā. Tomēr gadījumos, ja bērns ir imunizācijas riska grupā, piemēram, slimo ar hroniskām saslimšanām, iepriekšējās vakcinācijas pasākumi noritējuši ar sarežģījumiem un tml. ģimenes ārsts pacientu sūta pie vakcinācijas speciālista, izrakstot nosūtījumu. Vecāki pēc savas iniciatīvas BVC var vērsties arī ar jautājumiem par vakcināciju pret slimībām, kas nav iekļautas Imunizācijas kalendārā, piemēram, ērču encefalītu, bet tad tas ir izvēles maksas pakalpojums, stāstīja Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe.

TOP Komentāri

avatar