Darbs ir izdarīts, samaksa nav saņemta

VUGD amatpersonu un darbinieku LAKRS arodorganizācijas priekšēdētājs Aleksandrs Gulbis pauž: “Esmu saņēmis savu darba stundu pārrēķinu. Gandarījuma par panākto nav, jo vēl joprojām neviens no iekšlietu sistēmas vadības ne tikai nav uzskatījis par nepieciešamu atvainoties dienestā esošajām amatpersonām par radītajiem zaudējumiem aptuveni 8 gadu garumā, bet arī pārrēķins, šajā gadījumā VUGD, veikts piesaucot sev izdevīgos likumu pantus, īpaši uzsverot, ka pārstrādātās stundas iespējams kompensēt piešķirot atpūtas laiku.”

 

          VUGD sagatavotajos pārrēķinu pamatojumā norādīts, ka naudā tiks kompensēti 90% no pārstrādātām virsstundām, savukārt pārējie 10% tiks kompensēti ar atpūtas laiku.

 

          Arodorganizācija šādam variantam nepiekrīt un uzskata, ka šāds risinājums nav iespējams, jo saskaņā ar Atlīdzības likuma 14.pantu pārstrādātās darba stundas var aprēķināt un kompensēt ar atpūtas laiku vien 4 mēnešu periodā, nevis pēc diviem gadiem, savukārt  LR Satversmes 107.pantā skaidri noteikts, ka Ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu.

 

          A. Gulbis uzsver: “Ja likumu interpretē šādi, tad sanāk, ka arī tagad amatpersonai var pateikt – Tu strādā, strādā… pēc gada vai diviem, iespējams, atpūtīsies! Uzskatu, ka šajā gadījumā nevar būt nekāda runa par virsstundu kompensēšanu ar brīvo laiku! Samaksai ir jābūt 100% apmērā un šis princips jāievēro visos iekšlietu sistēmas dienestos! Šobrīd manā rīcībā ir informācija, ka aprēķini un procentuālais naudas/brīvā laika sadalījumus atšķiras. Ne VUGD, ne citās iekšlietu sistēmas iestādēs tas nav izdarāms tā, lai tas negatīvi neietekmētu sabiedrības drošību. Tā nedrīkst būt un es darīšu visu, lai to nepieļautu! ”

 

Interesanti  lēmumi šajā vasarā tapuši arī valdībā. Šā gada 2.augustā Ministru kabinets ir pieņēmis protokollēmumu Nr. 38, kas nosaka, ka dienestiem līdz 2017.gada 31.martam ir jāvienojas ar amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm par virsstundu darba samaksas kompensāciju par laika posmu no 2014.gada 16.jūnija līdz 2016. gada 15.jūlijam, izvērtējot iespēju (pilnīgi vai daļēji) kompensēt dienesta pienākumu pildīšanu virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika.

 

“Tās ir kārtējās manipulācijas, jo, pirmkārt, neviens vēl nav piedāvājis konkrētus risinājumu variantus  un, otrkārt, absolūti nesaprotami ir noteiktie termiņi. Tik pat mistiski termiņi noteikti saņemtajos pārrēķinos – viss tiks kompensēts līdz 2017.gada 31.decembrim. Arī atpūtas laiks! Šeit no dienesta puses tiek izdarīti atkal jauni iespējamie tiesību pārkāpumi un tos noteikti vērtēsim,” pauž A. Gulbis.

 

VUGD amatpersonu un darbinieku LAKRS arodorganizācijas priekšsēdētājs un ugunsdzējs glābējs  A. Gulbis ir lūdzis arodbiedrībai LAKRS sagatavot prasības pieteikumu tiesai, lai apstrīdētu saņemto pārrēķinu, pieprasot virsstundu darba samaksu naudā 100% apmērā, turklāt to izmaksājot uzreiz, atbilstoši likumu normām par darba samaksu, nevis gada laikā vai kādā citā termiņā.

 

 

Informācijai:

 

VUGD amatpersonu un darbinieku LAKRS arodorganizācijas

priekšsēdētājs

Aleksandrs Gulbis

TOP Komentāri

avatar