Cilvēli internetveikalos iepērkas arvien biežāk

 „Citadeles e-komercijas darījumu statistika liecina, ka Latvijas iedzīvotāji aizvien aktīvāk izvēlas iepirkties internetā, un raksturīgi, ka pirkuma summas kļūst lielākas. Pēc bankas Citadele datiem kopējā summa, par kādu bankas klienti ir iepirkušies internetā 2014. gadā, ir par 70% lielāka nekā 2013. gadā. Ārzemju internetveikalos pirkumu apjoma pieaugums bijis pat par 80%, salīdzinot ar pērno gadu. Latvijas internetveikalos pirkumu apjoms pieaudzis par 49%,” informē bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile.

Pēc bankas Citadele statistikas darījumu skaits ārvalstu internetveikalos pieaudzis par 42%, Latvijas internetveikalos – par 9%, salīdzinot 2013. gada un 2014. gada datus. Latvijas iedzīvotāji internetā visvairāk tērē, iegādājoties transporta – autobusu, lidmašīnu, kuģu – biļetes, loterijas biļetes, kā arī veicot dažādus maksājumus. Tāpat aktīvi tiek pirktas dažādu pasākumu ieejas biļetes.

Pieaugot tendencei iepirkties internetā, diemžēl pieaug arī atsevišķu personu vēlme izmantot informācijas tehnoloģijas negodprātīgiem mērķiem. Tāpēc aicinām ikvienu interneta lietotāju pievērst uzmanību savu datu drošībai.

„Pirms veiciet internetveikalā pirkumu, pārliecinieties, vai konkrētais tirgotājs ir respektabls un uzticams! Pirms maksājuma veikšanas noskaidrojiet, vai konkrētā internetveikala lapa ir droša. Pārbaudiet, vai maksāšanas procesa laikā pirms interneta adreses ir burti “https://” nevis “http” un vai pārlūkprogrammā pirms šīs adreses redzama sarkana atslēga. Tā apliecina, ka tiek izmantots šifrēts savienojums, turklāt, uzspiežot uz atslēgas, jūs varat iegūt informāciju par lapas sertifikātu. Pirkumiem internetā vēlams izmantot atsevišķu maksājumu karti, nevis, piemēram, savu algas konta karti. Tāpat izpaudiet tikai faktus, kas nepieciešami pirkuma veikšanai,” iesaka Santa Purgaile.

„Kā papildu drošības līdzeklis, lietojot internetbanku, kalpo SMS banka, kas sniedz iespēju operatīvi saņemt paziņojumus īsziņā uz mobilo tālruni par ienākošajiem un izejošajiem darījumiem norēķinu un karšu kontos. Ar SMS bankas palīdzību aizdomīgus darījumus ir iespējams atklāt daudz ātrāk,” piebilst Santa Purgaile.

Pēdējo desmit gadu laikā attālinātā tirdzniecība Latvijā pieaugusi vairāk nekā trīs reizes – no vidēji 0.5% līdz 1.7%, pārsniedzot 100 miljonu eiro, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes dati.

2

TOP Komentāri

avatar
2 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
ZigisJou Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Jou
Viesis
Jou

Internetveikalos protams var ērti un izdevīgi iepirkties, vienīgi dažreiz nākas gaidīt un preci nevar iegūt uzreiz. Vismaz man nav bijusi negatīva pieredze! 🙂

Zigis
Viesis
Zigis

Cik labi, ja te arī varētu pasūtīt Laimi :DDD