Cilevičs: EP uzskata, ka nepilsoņu institūcijas eksistence Latvijā ir tiesiska anomālija

– EPPA pozīcija ir zināma: bezpilsonība neļauj pilnā mērā nodrošināt cilvēktiesības, tāpēc visām valstīm ir jārīkojas, lai nepieļautu un novērstu bezpilsonību, – saka Boriss Cilevičs. – Attieksmē pret Latviju Eiropas Padomes viedoklis ir līdzšinējais – pati par sevi “nepilsoņa” statusa pastāvēšana ir tiesiska anomālija, kuru jānovērš pēc iespējas ātrāk. Latvijai aktuālākie EPPA pieņemtās rezolūcijas aspekti: pirmkārt, neieviest likumdošanā “alternatīvus” definējumus, kas atšķiras no ANO konvencijās sniegtajiem. Izmantojot vārdu “nepilsonis”, balstoties uz kādu šīs iedzīvotāju kategorijas īpašu statusu, Latvija liekuļo – mēģina izlikties, ka bezpilsonības problēma uz to neattiecas. Otrkārt, EPPA kārtējo reizi uzsver: visi jaundzimušie, ja viņiem nav citas pilsonības, ir jāatzīst par tās valsts pilsoņiem, kur viņi ir dzimuši. Atgādināšu, ka pašlaik Latvijas likumdošana pieļauj, ka nepilsoņu bērni paliek apatrīdi.

Pēc Borisa Cileviča teiktā, visneapmierinātākie ar ziņojumu bijuši Latvijas delegācijas kolēģi, kuri pārstāv “Vienotību”, Reformu partiju un Nacionālo apvienību.

– Kolēģi izturējās atbilstoši principam “kas vainīgs, tas bailīgs” – tik enerģiski pauda sašutumu un protestēja, ka visiem kļuva skaidrs: Latvijai te ir lielas problēmas, – atzīmēja Boriss Cilevičs. – Taču pēc būtības pret manu ziņojumu pārliecinošu iebildumu nebija. Pret faktiem iebilst ir grūti.

TOP Komentāri

avatar