Cik drīz cilvēce apgūs superspējas, par kurām sapņo fantastiskas darbu autori?

Ceļošana laikā, ķermeņa fizisko dotumu paaugstināšana, domu lasīšana – tās visas ir neticamas spējas, ar kurām aizraujas dažādu fantastikas darbu autori. Viņuprāt, nākotne pēc pāris simtiem gadu varētu būt kardināli atšķirīga no šodienas.

Iespējams, pārtika taps laboratorijās, klimata izmaiņu dēļ gaisa mitrums būs tik liels, ka mākoņi lielākoties aizsegs sauli. Savukārt gēnu inženierija būs sasniegusi tādu attīstības līmeni, ka cilvēks spēs būtiski uzlabot savu ķermeņus. Šāda aina atklājas jaunajā zinātniski fantastiskajā seriālā “Šķērsojot robežu”, kas ceturtdienās skatāms kanālā FOX.

Atliekot malā izmaiņas pašā sabiedrībā, redzam, ka patiesībā modernie materiāli un tehnoloģijas superspējas ir padarījušas pieejamas tagad vai jau tuvākajā nākotnē.

 Tiesa, reālajā dzīvē tās izpaužas citādā veidā nekā lasām grāmatās un redzam seriālos. Tādēļ īstais jautājums ir: kura no spējām katram no mums ikdienā būtu vispiemērotākā? Televīzijas kanāls FOX ir izveidojis pārskatu par to, cik drīz un kādā formā cilvēce apgūs dažas no mūsu iecienītajām īpašajām spējām.

 Ķermeni aizsargājošas bruņas – aptuveni pēc pieciem gadiem

Brūsa Veina Kevlara izgudrotā bruņu veste spēj aizturēt lodes, bet arī viņam varētu patikt jaunās vieglās bruņas, kas piepildītas ar īpašu silīcija skaidu želeju. Tā sabiezē bīdes rezultātā, ja ķermeni skar kas ciets un ātrs, un absorbē trieciena spēku. Otra “šķidro” bruņu izstrādne balstās uz t.s. ferošķidrumiem, piemērām, dzelzs nanodaļiņu magnetoteoloģisko eļļu. To var aktivizēt ar magnētu, tādēļ tiek pētīta ferošķidrumu izmantošana salokāmās segās, kuras var pārmest pāri aizsargājamajam objektam.

 Karāšanās pie griestiem – tuvāko desmit gadu laikā

To spēj, piemēram, gekoni. Jau ir pieejamas līmlentas, kas balstās uz šo ķirzaku pēdu dabīgo saķeres mehānismu. Pie gekonu pēdām atrodas miljoniem miniatūru matiņu, kas veido milzīgu saskares virsmu un ļauj ķirzakai balstīt ķermeni tikai uz vienu ekstremitāti. Zinātnieki šo mehānismu izmanto, lai radītu dažādas sausās līmes vai uzlabotu robotu pārvietošanos, veidojot polimērus ar lielu laukumu attiecību pret plakaniem galiem. Ja līmes kļūs lētākas, tad ikviens no mums varēs piepildīt bērnības sapni – pakarāties pie griestiem.

 Telepātija / domu lasīšana – iespējams, jau tuvākajos desmit gados

Pateicoties BCI (brain – computer interface) tehnoloģijai, komunikācija, izmantojot smadzeņu viļņus, kļūst aizvien izsmalcinātāka, Zinātnieki jau pierādījuši, ka šādā veidā cilvēki spēj kustināt mākslīgās ekstremitātes un virtuālus dronus. Tāpat ir izdevies nosūtīt ziņojumu starp diviem savienotiem subjektiem dažādās valstīs, kā arī ar prāta spēku pārvietot objektus. Ir izveidota arī datorprogramma, kas spēj identificēt vārdu vai priekšmetu, par kuru cilvēks domā. Iespējams, šī tehnoloģija ar laiku spēs interpretēt domas. Zinātnieki cer, ka tādējādi varēsim, piemēram, rakstīt e-pastus, nepieskaroties ekrānam. Protams, šī joma ir cieši saistīta ar privātuma aizsardzību, par kuru šķēpi tiks lauzti pamatīgi.

Milzīgs spēks un izturība – tuvākajos 15 gados

Zinātnieki Ķīnā eksperimentē ar suņu muskuļu masas palielināšanu, savukārt tehnoloģiju kompānijas testē oglekļa konstrukcijas jeb t.s. eksoskeletus, kas ļauj cilvēkiem pacelt lielākus smagumus. Patlaban ir iespējams pa kāpnēm bez acīmredzamas pārpūles pārnēsāt vairāk nekā 20 kilogramus, taču tiek prognozēts, ka šis svars vairākkārt palielināsies. Tās tikpat labi var būt arī robotizētas sistēmas vai rokas, ko jau šodien izmanto armijā, lai atvieglotu smagā aprīkojuma pārvadāšanu, mazāk nogurdinātu karavīrus, kā arī ikdienā, lai atvieglotu vecu cilvēku ikdienu.

Rentgenstaru redze – aptuveni pēc 20 gadiem

Šķiet, nebūs cilvēka, kuru ne reizi nav interesējis tas, kas notiek blakusistabā vai kuram būtu gribējies uzzināt, kas glabājas ledusskapī, neatverot durvis. Nopietni runājot, šī ir inovāciju joma, kas rada bažas par privātumu, taču ir pārpilna ar aizraujošām iespējām. Tā, ASV ir izstrādātas paplašinātās realitātes brilles, kas ļauj šoferiem redzēt caur auto durvīm, Nīderlandes zinātnieki izmanto gaismas viļņus, lai aplūkotu cilvēku ķermeni no iekšpuses. Daži no aizraujošākajiem atklājumiem materiālu zinātnē saistās ar grafēnu, kam piemīt unikālā izturība, elastība un elektriskā vadītspēja. Tas spēj veidot gandrīz neredzamu oglekļa atomu slāni. Zinātnieki secinājuši, ka izmantojot dažu atomu biezu grafēna kārtu kā izolatoru, veidojas kvantu tuneļa efekts. To integrējot caurspīdīgā kontaktlēcā, paplašinās redzes lauks. Šāda superlēca ļautu skaidri redzēt naktī un aplūkot asins plūsmu zem ādas.

 Pašārstēšanās – aptuveni pēc desmit līdz trīsdesmit gadiem

Jau tagad zinātnieki izmēģina nelielus implantus, kas spēj monitorēt, stimulēt no ārstēt iekšējos orgānus, ļaujot tiem saglabāt perfektas funkcijas. To var pielietot gan fizisku, gan emocionālu traumu, piemēram, posttraumatiskā stresa sindroma ārstēšanai. Iedvesma tiek meklēta arī dzīvnieku pasaulē, lai reģenerētu trūkstošus locekļus, līdzīgi, kā to spēj jūras gurķi un ķirzakas. Tas nav viegli, taču, iespējams, drīz vien tā varēsim atjaunot kādu pirkstu.

Neredzamība – aptuveni 2076.gadā

Jā, “apmetņi”, kas spēj padarīt cilvēku neredzamu, attīstās ļoti strauji. Kāds radošs projekts pat prāto par komfortabliem zīda izstrādājumiem. Visas idejas balstās dažādos gaismas laušanas jeb refrakcijas koeficientos un faktā, ka gaismai pārvietojoties kādā vidē, vides īpašības to izmaina. Piemēram, ja glāzē ar ūdeni iemet bumbu ar ļoti līdzīgu refrakcijas koeficientu, tā šķitīs neredzama. Zinātniekiem laboratorijās ir izdevies “sakārtot” atomus tā, ka gaismas laušanas koeficients ir tuvs nullei, un radīt metamateriālus ar unikālu spēju “apvirzīt” gaismas un skaņas viļņus ar objektiem, kas padara tos “neredzamus”. Tos tad arī plānots izmantot ar baterijām darbināmos neredzamības apmetņos.

Spēja lidot – aptuveni pēc 100 gadiem

Mēs nekad nelidosim paši, taču ar dažādām palīgierīcēm tas nav nekas iespējams. T.s. “reaktīvās somas” tiek pētītas jau kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem, taču tikai pēdējā desmitgadē tām ir kaut cik redzami panākumi. Ja runā par futūristiskām idejām, tad aizraujošs materiāls ir augstas temperatūras supravadītāji, kas “ražo” elektrību un “attīra” apkārtējo magnētisko lauku. No supravadītājiem pagatavots zābaku pāris ļautu pārvietoties bez berzes, proti, lidot. Vienīgais sīkums – tiem nepieciešama temperatūra, kas ir zemāka par – 1000C. Starp citu, šī tehnoloģija tiek izmantota Japānas magnētiskās levitācijas vilcienā “SCMaglev”, kas ir visātrākais pasaulē, sasniedzot ātrumu 581 km/h.

Ceļošana laikā – nekad

Tā ir ļoti populāra spēja, par kuru stāsta arī neskaitāmos literārajos un kinodarbos, tostarp arī jaunajā seriālā, kas patlaban skatāms kanālā FOX. Pateicoties relatīvajam laika palēninājumam, kas vērojams, ja pārvietošanās ātrums tuvojas gaismas ātrumam, ir iespējams “ceļot uz priekšu laikā” attiecībā pret novērotāju no malas. Taču ceļošana pagātnē ir kas cits. Teorētiski tā darbotos, ja būtu iespējams izmantot mākslīgus “laika tuneļus”, taču tikai līdz “tuneļa” rašanās brīdim, tomēr praktiski spēju var vērot tikai filmās.

Nepalaid garām! Zinātniskās fantastikas seriāls „Šķērsojot robežu” kanālā FOX skatāms ceturtdienās plkst. 22:00.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar