Čehija aizliedz zvēraudzēšanu

Par zvēraudzēšanas aizliegšanu Čehijas Deputātu palātā diskusijas notika jau ilgāku laiku, līdz lielākā daļa deputātu vienojās, ka kažokādu ieguves bizness ir neētisks un aizliedzams. Senātā šo likumprojektu apsprieda līdz pat vēlām vakara stundām, un rezultātā senatori izvēlējās atbalstīt Čehijas Deputātu palātas ierosināto stingrāko grozījumu variantu, saskaņā ar kuru zvēraudzētavu aizliegums būs spēkā kopš 2019. gada janvāra.

 

Likumprojekts tālāk nodots parakstīšanai prezidentam, un ar to Čehija pievienosies 13 Eiropas valstīm, kurās jau ir pieņemti likumi tā dēvēto kažokzvēru audzēšanas aizliegumam vai arī ir spēkā ierobežojošas likuma normas. Saskaņā ar aģentūras “Focus” veikto sabiedriskās domas aptauju 83% Čehijas iedzīvotāju atbalsta zvēraudzēšanas aizliegumu.

 

“Šī ir liela uzvara dzīvnieku labā! Zvēraudzēšanas bizness ir cietsirdīga un novecojusi nozare, kam nav vietas attīstītā sabiedrībā. To parāda arī arvien pieaugošais aizliegumu un ierobežojumu skaits gan Eiropā, gan visā pasaulē. Atsakoties no neētiskās kažokādu ieguves, mēs visi esam ieguvēji — tiek saudzēta daba, cilvēku veselība un  dzīvnieki tiek pasargāti no mokpilnas dzīves kailos metāla būros, kas beidzas vien ar nāvi gāzes kamerā vai citā veidā. Aicinām ikvienu izdarīt līdzcietīgas izvēles un neatbalstīt cietsirdību pret dzīvniekiem kažokādu industrijā,” norāda “Dzīvnieku brīvība” pārstāve Baiba Raituma.

 

Kā jau minēts, daudzās Eiropas valstīs kažokzvēru audzēšana ir aizliegta, piemēram, Lielbritānijā, Austrijā, Horvātijā un Spānijā. Arī Nīderlandē, kuras kažokzvēru nozare ir viena no lielākajām pasaulē, neraugoties uz ekonomisko izdevīgumu, aizliegums ieviests ētisku apsvērumu dēļ. Turklāt tādās valstīs kā Vācija, Beļģija un Norvēģija notiek diskusijas un tiek virzīti likumprojekti kažokzvēru audzēšanas aizliegumam. Šī tendence atteikties no 21. gs. ētikas normām neatbilstošās kažokādu izmantošanas izpaužas ne tikai politiskajā līmenī. Arvien vairāk ražotāju un zīmolu atsakās no kažokādu izmantošanas un pievienojas programmai “Fur Free Retailer”. Tai ir pievienojušies tādi lieli ražotāji kā “LPP” (zīmoli “Reserved”, “Mohito” u. c.), luksusa zīmoli, piemēram, “Gucci”, “Armani”, un daudzi citi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar