C Hepatītam pienācis gals?

Nopietna cīņa

C hepatīta ārstēšanai turpmākos trīs gadus paredzēts atvēlēt 6,5 miljonus eiro gadā. Vērienīgo reformu cīņai ar C hepatītu Veselības ministrija apņēmās uzsākt, jo pacientu no šīs vīrusinfekcijas iespējams izārstēt pilnībā, savukārt, neārstēta tā var kļūt par epidēmiju.

2015. gada nogalē notikušajā preses konferencē – diskusijā veselības ministrs Guntis Belēvičs sacīja: „Mēs, visa sabiedrība, esam riska grupā, jo inficēties ar C hepatītuvar arī, pašam to nemaz nezinot – sievietes pie manikīra, taisot pīrsingu, koiecienījuši jaunieši… Tāpēc esam uzsākuši nopietnu cīņu ar šo vīrusinfekciju. Mūsuapņemšanās ir izārstēt visus tos pacientus, kuri jau saņēmuši veco jeb interferonaterapiju, taču tā bijusi neefektīva. Turpmāk naudu tērēsim par izārstētiem

gadījumiem, nevis neizārstētiem.”

Ar šīm pozitīvajām izmaiņām – 100% kompensāciju un papildu budžeta piešķiršanu, Veselības ministrija cer sasniegt uzstādīto mērķi.

Ministrija paveikusi patiesi lielu darbu C hepatīta pacientu labā, tomēr jaunā medikamenta pielietošanai C hepatīta pacientu ārstēšanā ir ierobežojumi.

Kādi būs ieguvumi pacientiem un kas varēs saņemt jauno bezinterferona terapiju? Interferons joprojām būs kā viena no terapijas iespējām C hepatīta pacientu ārstēšanai ar diagnozi F1 un F2 stadijā. Savukārt cilvēkiem, kuriem jau progresējusi aknu fibroze (stadija F3) vai iestājusies aknu ciroze (F4) un pacienta asinīs konstatēts C vīrusa 1. genotips, ārstēšanai nozīmēs jauno terapiju bez interferona.

 Kam pienākas, lems konsilijs

Dr. med. Ieva Tolmane, Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas prezidente: „To, kāda veida ārstēšanās katram pacientam pienākas, rūpīgi izvērtē ārstu konsilijs, protams, izvēloties visatbilstošāko terapiju.” Jau šobrīd jauno terapiju bez interferona sākuši saņemt vairāki C hepatīta pacienti ar fibrozes stadiju F3, kuriem ārstēšanās ar interferona terapiju nav devusi gaidīto rezultātu, kā arī vairāki pacienti ar fibrozes stadiju F4. Dr. med. Ieva Tolmane:

Ceram, ka gandrīz visi pacienti, kas uzsāks ārstēšanos, jau pēc 3 mēnešiem saņems rezultātus, kas apliecinās, ka C hepatīta vīruss vairs organismā nav atrodams.”

Jaunā terapija bez interferona jau paguvusi attaisnot ārstu un Veselības ministrijas uz sevi liktās cerības – analīzes apliecina, ka no C vīrushepatīta Latvijā izārstējušies 17 cilvēki, kuri jauno medikamentu saņēma jau pērnajā gadā t.s.  Abbvie līdzjūtības programmas ietvaros. Gandrīz visiem šiem pacientiem iepriekš bija veikta ārstēšana ar interferonu, bet diemžēl neveiksmīgi. Priecīgā ziņa vieš cerību, ka turpmākajos gados Veselības ministrija varētu rast papildu līdzekļus, lai jauna terapija bez interferona būtu pieejama arī tai pacientu

grupai, kas šobrīd paliek ārpus noteikto kritēriju robežām. Turklāt – jo vairāk izārstētu pacientu, jo mazāks risks inficēties pārējai sabiedrības daļai. Tas savukārt nozīmē to, ka, sarūkot no jauna inficēto pacientu skaitam un palielinoties izārstēto cilvēku īpatsvaram, arī C hepatīta pacientu ārstēšanai atvēlēto līdzekļu budžetā būs vairāk.  

Iespējams, tas ļaus pielietot jauno, efektīvo terapiju arī to C hepatīta pacientu ārstēšanai, kuriem šobrīd iet secen jaunais medikaments.

Atceries!

Ik gadu C hepatīta vīruss asinīs tiek atklāts vairāk nekā 1000 cilvēkiem Latvijā. Ikviens var pasargāt sevi no inficēšanās arī, ievērojot pavisam ikdienišķu piesardzību – neriskē, veicot manikīru pie mājās strādājoša meistara, ja vien neesi pārliecinājies, ka darbarīki tiešām tiek rūpīgi sterilizēti. Netaisi pīrsingu kādā „kaktu” salonā un seko līdzi, lai meistars izmanto tikko izpakotu adatu un lieto cimdus, kā arī neļaujies gadījuma seksam bez prezervatīva.

TOP Komentāri

avatar