Būvnieki neprognozē izaugsmi nozarē

Kā liecina augustā veiktais pētījums, lielākā daļa – 40% aptaujāto – uzskata, ka šogad būvniecības uzņēmumiem sagaidāms gan apgrozījuma, gan peļņas kritums.

Lielākā daļa būvniecības nozares uzņēmumu vadītāju – 43% respondentu – paredz, ka 2015. gada būvniecības nozares kopējā peļņa būs mazāka salīdzinājumā ar 2014. gadu. Īpaši skeptiski par šī gada peļņas prognozēm ir uzņēmumi, kuri algo 26 un vairāk darbiniekus – 62% prognozē peļņas samazināšanos. Aptuveni 32% būvnieku uzskata, ka peļņa šogad paliks 2014. gada līmenī, bet tikai 18% būvniecības uzņēmumu vadītāju uzskata, ka peļņas rādītāji šogad palielināsies.

Attiecībā uz apgrozījuma rādītājiem, būvniecības nozares uzņēmumu vadītāji ir nedaudz optimistiskāki, un 24% aptaujāto uzskata, ka 2015. gada apgrozījums, salīdzinājumā ar 2014.gada rādītājiem, būs lielāks. Tomēr kopumā 67% respondentu norādījuši, ka apgrozījums visticamāk samazināsies vai paliks 2014. gada līmenī. Tomēr joprojām lielākā daļa – 37% – uzskata, ka apgrozījuma rādītājos sagaidāms kritums.

“Pētījumā iegūtie dati precīzi attēlo pašreizējo tirgus situāciju. Nevienam nav noslēpums, ka ievērojami samazinājušies būvniecības apjomi dzīvojamo ēku un biroju būvniecībā, salīdzinot ar pagājušo gadu. Šai tendencei nav viens vienīgs iemesls, to veido vairāku apstākļu sakritība – gan ģeopolitiskā situācija, gan krīzes iemācītā piesardzība, gan ES fondu plānošanas perioda noslēgums. Arī izsniegto būvatļauju skaits šī gada pirmajā pusē ir sarucis, kas vēlreiz apstiprina būvnieku prognozes,” skaidro „CRAMO” pārdošanas vadītājs Latvijā Imants Martužans.

Aptaujāti par būvniecības izmaksu kopējo pieaugumu, 61% uzņēmumu vadītāju norādījuši, ka paredz būvniecības izmaksu pieaugumu tuvāko divu gadu laikā. Par būvniecības izmaksu palielināšanos īpaši pārliecināti ir uzņēmumi, kuri nodarbina 6-9 darbiniekus un kuru ikgadējie apgrozījuma rādītāji nepārsniedz 199 999 eiro – attiecīgi 74% un 87% uzskata, ka tuvāko divu gadu laikā sagaidāma izmaksu palielināšanās nozarē.

Attēls: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Kā tad... Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Kā tad...
Viesis
Kā tad...

Neprognozē izaugsmi, bet prognozē cenu kāpumu!