Budisma relikviju izstāde

Izstādi atklāja piektdien, 4.oktobrī plkst.18.00; 5.oktobrī tās apkatāma no 10.00 līdz 19.00, bet 6.oktobrī – no 10.00 līdz 17.00. Ieeja izstādē ir bez maksas, ir iespēja ziedot.

Šī ceļojošā izstāde ir reta iespēja aplūkot unikālas relikvijas – kristāliem un pērlēm līdzīgus veidojumus, kas tiek atrasti pelnos pēc dižo budisma meistaru, garīgo skolotāju kremācijas. Šādu relikviju atrašana liecina par skolotāja augstajiem garīgajiem sasniegumiem. Izstādē apskatāmas vēsturiskā Budas, viņa tuvāko mācekļu, slavenā 11.-12.gadsimta joga Milarepas un citu Tibetas, Indijas un Ķīnas budisma tradīcijas pārstāvošu garīgo skolotāju relikvijas. Tiek uzskatīts, ka tās dod tikpat lielu svētību kā skolotāja tieša klātbūtne, palīdzot mums katram dziļāk ieskatīties sevī, uztaustīt sevī ceļu uz laimi un iekšēju apskaidrību, pārvarēt šķēršļus ceļā uz to. Daudzi izstādes apmeklētāji visā pasaulē neatkarīgi no tautības un reliģiskās pārliecības stāsta par iedvesmas sajūtu un mierpilno dvēseles stāvokli, atrodoties šo relikviju tuvumā.

Tradicionāli šādas relikvijas tiek glabātas budisma sakrālajās celtnēs – stūpās un statujās, vai arī valsts relikviju krātuvēs, un nav pieejamas publiskai apskatei. Šī ceļojošā izstāde ir izņēmums – cilvēkiem daudzās valstīs tiek dota unikāla iespēja redzēt tik plašu relikviju kolekciju un uzjust to harmonizējošo iedarbību.

Tiek uzskatīts, ka relikvijas ir piesātinātas ar skolotāju mīlestību un līdzcietību pret visām jūtošām būtnēm un atrašanās šo relikviju tuvumā nes svētību ne tikai cilvēkiem, bet arī jebkurai citai dzīvai būtnei. Tāpēc uz izstādi apmeklētāji var ierasties kopā ar saviem mājas mīluļiem – nav retums izstādes viesu vidū redzēt arī suņus, kaķus, putnus un pat pa kādai ķirzakai vai pitonam. Pēc vēlēšanās izstādes apmeklētāji – gan cilvēki, gan viņu četrkājainie, spārnotie un citi draugi var saņemt arī individuālu svētību ar relikvijām.

Šo unikālo relikviju kolekciju daudzu gadu garumā ir apkopojis Viņa Svētības Dalailamas māceklis un Tibetas budisma skolotājs lama Thubtens Zopa Rinpoče. To papildinājis arī pats Dalailama, uzdāvinot šai kolekcijai astoņas Budas relikvijas. Plašā relikviju kolekcija ir sadalīta divās daļās, kas tiek izrādītas dažādos kontinentos: viena kolekcijas daļa viesojas Eiropas, Āzijas un Austrālijas pilsētās, kamēr otra apceļo Ameriku. Nesen izstāde viesojās ASV, Kanādā, Norvēģijā un Somijā, bet tuvākajos mēnešos tā būs skatāma virknē ASV pilsētu, kā arī Austrālijā un Indijā. Laikā, kad pa Eiropu ceļojošā budisma relikviju izstāde viesosies Rīgā, otra kolekcijas daļa tiks izstādīta Vašingtonā (ASV), Svētās Pilsētas baznīcā (Church of the Holy City).

Latvijai ir paveicies – ceļojošā budisma relikviju izstāde mūsu valstī viesosies jau trešo reizi. Organizatori ir piekrituši vēlreiz iekļaut Latviju izstādes maršrutā, jo iepriekšējās reizēs – 2007. un 2009.gadā – tā Rīgā guva plašu atsaucību. Izstādes ceļojumam beidzoties, visas relikvijas tiks ievietotas nākotnes Budas – Maitreijas statujā, kuru būvēs Bodhgajā (Ziemeļindijā).

Izstādes viesošanos Latvijā organizē Budisma meditācijas centrs Ganden (www.ganden.lv/relikvijas) sadarbībā ar citām Latvijas budistu kopienām.

TOP Komentāri

avatar