BTA: Neuzmanība – tipiskākais negadījumu cēlonis Līgo svētku brīvdienās

“Negadījumu tendences Līgo svētku brīvdienu laikā jau vairākus gadus ir nemainīgas – visbiežāk zaudējumus cieš transportlīdzekļu īpašnieki. Tas saistīts ar autosatiksmes lielo intensitāti pirmssvētku dienās, kad liela daļa līgotāju dodas ārpus pilsētām, lai gatavotos svinībām. BTA apkopotie dati liecina, ka svētku brīvdienu laikā būtiski palielinās negadījumu skaits lielveikalu stāvlaukumos, kur lielais cilvēku pieplūdums rada paaugstināta riska apstākļus. Pērn BTA par Līgo svētku brīvdienās pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem, kuros nodarīti bojājumi transportlīdzekļiem, apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja aptuveni 100 000 eiro. Otrajā vietā pēc saņemto apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaita ir negadījumi, kuros klienti guvuši traumas, svinot svētkus vai gatavojoties tiem. Savukārt, trešajā vietā ir nedienas ar nekustamo īpašumu, kas skaitliski ir krietni vien mazāk, tomēr naudas izteiksmē to īpašniekiem mēdz radīt būtiskus zaudējumus,” stāsta BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece

Autovadītājiem jāuzmanās lielveikalu tuvumā un braucot pa lauku ceļiem

Analizējot BTA saņemtos apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par transportlīdzekļu bojājumiem Līgo svētku brīvdienu laikā, BTA secinājusi, ka pieaug negadījumu skaits, kuros vainojama cilvēku neuzmanība vai stress. Autovadītāji nereti sabojā savus transportlīdzekļus, uzbraucot uz apmalēm, kā arī, mēģinot novietot stāvēšanai savu transportlīdzekli lielveikalu stāvvietās, noskrāpē tuvumā esošo automašīnu. Tāpat arī nereti transportlīdzekļi tiek sabojāti autovadītājam labi zināmās vietās – savu privātmāju pagalmos, kad, braucot atpakaļgaitā, tiek uzbraukts nožogojumam vai vārtiem. BTA statistika liecina, ka pirmssvētku dienās diezgan tipisks transportlīdzekļu sadursmju iemesls ir pietiekamas distances neievērošana blīvajā satiksmē.

“Pēc Līgo svētkiem virknei transportlīdzekļu īpašnieku nākas mainīt arī priekšējos vējstiklus, jo, braucot pa zemes ceļiem, nereti priekšā vai pretī braucošā automašīna uzrauj gaisā akmeņus, bojājot citas automašīnas vējstiklu. Tāpēc autovadītājiem noteikti der atcerēties, ka, braucot pa grants ceļiem, jāizvēlas piemērots braukšanas ātrums un jāievēro droša distance,” saka I.Rijniece.

Diemžēl svētku laikā bojājumus spēkratiem nodara arī trešās personas, turklāt tās ir ne tikai zādzības. Piemēram, pērn BTA saņēma apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu par negadījumu, kad jaunieši Jāņu naktī pa dzīvojamās mājas logu izmeta stikla pudeli, kas sabojāja pie mājas novietoto transportlīdzekli, bet citviet autostāvvietā vairākas personas nodarījušas nopietnus bojājumus transportlīdzeklim, pirmssvētku dienā staigājot un lēkājot pa tā jumtu. Ik gadu svētku brīvdienu laikā BTA saņem arī apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par transportlīdzekļiem izsistiem sānu stikliem un nozagtām mantām no transportlīdzekļu saloniem, tāpēc aicinām cilvēkus neatstāt automašīnās vērtīgas lietas, kas varētu piesaistīt garnadžu uzmanību, piemēram, navigācijas iekārtas, videoreģistratorus un citas tehniskās ierīces.

 Esiet prātīgi ne tikai svinību laikā, bet arī gatavojoties svētkiem

“To, ka Vasaras saulgriežu laiks ir traumām bagāts, ik gadu redzam jau pāris dienas pirms svētkiem, kad sākas lielā gatavošanās,” stāsta Iveta Rijniece. “Cilvēki dodas uz laukiem, lai iekārtotu svinību vietu, bet, rīkojoties neapdomīgi ar darba rīkiem, nereti sevi savaino, piemēram, skaldot malku vai pļaujot zāli. Arī apdegumus cilvēki piedzīvo jau pirmssvētku laikā, kopjot teritoriju un dedzinot ugunskurus.”

Kā liecina BTA statistika, svētku svinēšana brīvā dabā ir saistīta ar paaugstinātu risku – līgotāji paslīd, staigājot pa slapju zāli vai kāpjot uz mitrām laipām, kā rezultātā tiek gūti ne tikai sastiepumi, bet arī ļoti smagi kaulu lūzumi. Arī neuzmanīga dažādu svētku tradīciju ievērošana mēdz beigties bēdīgi – ik gadu BTA saņem apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par traumām, kas gūtas, lecot pāri ugunskuram. Arī Līgo danči uz nelīdzenās deju “grīdas” pļavas vidū mēdz sagādāt sāpīgus brīžus svētku svinētājiem – pēdu un ceļu locītavu sastiepumus un mežģījumus.

Nelaimes gadījumi ar mājokli – finansiāli vissāpīgākie

Lai arī atlīdzību pieteikumus par nedienām ar nekustamo īpašumu BTA Līgo svētku laikā saņem uz pusi mazāk nekā pieteikumus par dažādām traumām, finansiālā ziņā nedienas ar mājokli rada daudz būtiskākus zaudējumus to īpašniekiem.

“Visbiežāk svētku laikā zaudējumus mājokļu īpašniekiem sagādā zagļi, kuri izmanto laiku, kamēr saimnieki atzīmē svētkus ārpus pilsētas. Ik gadu BTA saņem pieteikumus par izsistiem mājokļu logiem un dažādu vērtīgu lietu zādzībām, piemēram, nozagtiem juvelierizstrādājumiem vai vērtīgiem darba instrumentiem,” stāsta BTA pārstāve. “Pērn Līgo svētkos vairākus negadījumus izraisīja zibens spērieni mājās. Vienā gadījumā zibens spēriena rezultātā tika sabojāts televizors un dekoders, bet otrs gadījums radīja nozīmīgākus postījumus – tika sabojāts mājas apkures katls un cieta ēkas dakstiņu jumts.”

gas un Jāņi – prātīgi svinētāji

Kas attiecas uz Līgām un Jāņiem, tad BTA apkopotā statistika par pēdējos divos gados Līgo svētku laikā saņemtajiem apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem liecina, ka savas vārdadienas Līgas atzīmē ļoti prātīgi – Līgo svētku brīvdienu laikā nav saņemts neviens atlīdzību pieteikums no Līgām. Arī Jāņi savas vārda dienas svin apzinīgi – kopumā pēdējo divu gadu Līgo svētku brīvdienu laikā BTA saņēmusi tikai septiņus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus no Jāņiem.

 

 

 

 

TOP Komentāri

avatar