Brīvprātīgā darba iespējas trešās pasaules valstīs

Semināru atklāja politiski neatkarīgās attīstības izglītības organizācijas „GLEN Latvija” pārstāve Diāna Stendzenice, kura klausītājus iepazīstināja ar organizācijas ideoloģiju, sniegtajām iespējām, konkursiem par stipendiju iegūšanu, kā arī pastāstīja par savu pieredzi, darbojoties praksē Senegālā.

„GLEN Latvija” piedāvā jauniešiem vecumā no 21 līdz 30 gadiem iegūt stipendiju, kuras ietvaros ieguvējs nevis dodas palīdzēt kādam, bet gan pats izglītojas, iegūst pieredzi un pēc tam ar to iepazīstina plašāku sabiedrības grupu. Programma sastāv no 3 daļām, kur pirmajā no apmēram 100 dažādām valstīm tās pārstāvji satiekas kopīgā seminārā, pēc tam dodas iegūt praksi, strādājot kādā uzņēmumā kādā no attīstības valstīm, noslēgumā visi atkal satiekas, lai pārrunātu iegūto un nodotu savas zināšanas tālāk.

Par gūto pieredzi, iespaidiem un piedzīvojumiem vairāk stāstīja Silvija, kura tikko atgriezusies no 3 mēnešu prakses Ugandā. Latviete darbojās Ugandas galvaspilsētā Kampalā, kur izglītoja vietējos jauniešus par seksuālo un reproduktīvo veselību. Meitene minēja daudz un dažādus aizspriedumus, kas rietumniekiem ir par dzīvi Āfrikā, kā arī to, cik no tiem ir apstiprinājušies, cik no tiem bijuši nepatiesi. Uganda esot kontrastu zeme – tur satiekas bagātība un nabadzība, tīrība un nekārtība, arī dabā valda kontrasti. Meitene uzsvēra, ka iegūtā pieredze ir neatkārtojama – prieks darboties neformālā gaisotnē, komunicēt ar enerģiskiem, pozitīvi noskaņotiem jauniešiem esot bijis liels prieks.

Savukārt Agnese, kura Ugandā pavadījusi 32 dienas, stāstīja par šo pašu zemi no cita skatapunkta. Nokļuvusi brīvprātīgo organizācijā pašas spēkiem un piedzīvojumu vadīta, latviete dzīvoja tālāk no galvaspilsētas un mācīja jauniešiem skolā zīmēšanu. Ideja bija vest bērnu veidotos darbus atpakaļ uz Eiropu, veidot labdarības izstādes un iegūto sūtīt atpakaļ uz Ugandu. Latvietei dzīve tik tālu no mājām neesot bijusi viegla, bet iegūtā pieredze esot fantastiska. Iedvesma turpināt darboties nevalstiskās organizācijās, atšķirīgas kultūras, cilvēku domāšanas iepazīšana, tradīciju novērošana – tas viss palikšot atmiņā uz mūžu un noderēs turpmākās gaitās.

Abas meitenes uzsver, ka Āfrikā cilvēku kultūra ir bagāta, krāšņa un ka cilvēki tur esot pašpietiekami un lepni par to, kas viņi ir. Rietumnieku uzskats, ka uz Āfrikas valstīm jādodas kāds glābt, esot gaužām nepareizs.  „Forši aizbraukt sevis dēļ”, saka Agnese. Brīvprātīgais darbs kādā no attīstības valstīm ir jaunas pieredzes, iespaidu un piedzīvojumu vērts.

Anna Ūdre

TOP Komentāri

avatar