Brīvdienu ieteikums: mājas SPA

Auksts un ass vējš, drēgnums, sausais gaiss iekštelpās apkures dēļ, gaisa temperatūras svārstības, biezs vai sintētisks apģērbs un apavi, kas neļauj ādai elpot – tas viss ādai jāpiedzīvo gada aukstajos mēnešos. Tieši tādēļ šajā laikā mūsu ķermenim nepieciešama papildu kopšana – attīrīšana, mitrināšana, barošana un maiga aizsardzība pret mainīgajiem apstākļiem. Par dažādiem vienkāršiem, mājas apstākļos veicamiem ķermeņa kopšanas rituāliem stāsta “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule.

 

Ziemas mēneši mūsu ķermeņa ādai ir īstens pārbaudījums. Mainīgo laikapstākļu dēļ kā sievietes, tā vīrieši nereti sūdzas par ādas sausumu, jutīgumu un kairinošu sajūtu. Tā kā āda ir vislielākais ķermeņa orgāns, kas pilda svarīgas funkcijas, īpašas rūpes jāvelta tās kopšanai – sākot no sejas ādas līdz pat pēdām,” norāda Ieva Zvagule.

 

Dabiska izvēle – augu eļļas

Farmaceite skaidro, ka augu eļļas ir īstens superprodukts: “Iesūcoties ādā, tās palīdz veidot dabisku aizsargslāni, kas aiztur ādā mitrumu, tādējādi neļaujot tam izgarot no ādas virsmas. Visas dabiskās eļļas satur daudz nepiesātināto taukskābju, E vitamīnu, kam piemīt antioksidanta iedarbība, arī citus taukos un ūdenī šķīstošos vitamīnus, kas labvēlīgi ietekmē ādas funkcijas. Vērtīgo vielu proporcijas katrā eļļā ir atšķirīgas, bet ikviena no tām kopj, baro un ietauko ādu, sargā no mikrobiem, mazina iekaisumu un apsārtumu. Izvēles iespējas ir plašas – kokosriekstu, avokado, mandeļu, argāna, naktssveces un dažādas citas eļļas! Ja ir grūti atrast sev piemērotāko, farmaceits priecāsies palīdzēt!”

 

Vējainā un drēgnā laikā ieteicams lietot arī bagātīgas konsistences krēmus roku un sejas ādai. Arī tie satur eļļas, kas palīdz atjaunot ādas aizsargkārtu, mazina tās iekaisumu un kairinājumu. Barojoši krēmi īpaši nepieciešami cilvēkiem ar jutīgu ādu. Kad gaisa temperatūra noslīd zem nulles atzīmes, mitrinošie krēmi jutīgu ādu sala laikā var kairināt un pat apsaldēt, tāpēc no to lietošanas būtu jāizvairās.

 

Skrubis ādas attīrīšanai

Sabiedrībā vēl aizvien pastāv maldīgs uzskats, ka ar skrubi jāattīra tikai sejas āda, kaut gan patiesībā atmirušās ādas šūnas daudz ātrāk veidojas tieši uz ķermeņa, nevis sejas ādas. Turklāt, ja atmirušās ādas šūnas netiek laicīgi “noskrubētas”, tās nosprosto poras un āda netiek mitrināta, kā rezultātā tā var kļūt sausa un raupja. Reizi nedēļā ādai nepieciešama dziļa attīrīšana, un tam lieti noderēs dažādi skrubji.

“Lai rūpīgi attīrītu ādu, nav nepieciešams iegādāties dārgus un izsmalcinātus ādas skrubjus – tos bez problēmām var pagatavot arī mājas apstākļos! Mans iecienītākais ir kafijas skrubis. Tas ne tikai būs īpaši piemērots sievietēm, kam ir celulīts, jo palīdz to mazināt, bet arī pēc tā lietošanas āda iegūst viegla iedeguma efektu. Skrubja pagatavošana ir pavisam vienkārša un ātra – 1 ēd.k. skāba krējuma jāsamaisa ar 1 ēd.k. maltas kafijas. Masa jāierīvē ādā līdz vieglam sārtumam un pēc tam jānoskalo ar siltu ūdeni,” padomu sniedz “Euroaptiekas” farmaceite.

SPA rituāli latviskā garā – vannas un pirtis

Vannas procedūras ir brīnišķīgs veids, kā parūpēties par ādas veselību un labsajūtu. Pat 15 minūšu pelde vannā lutinās kā miesu, tā prātu. Ūdenim ir higiēniska, organismu norūdoša, ārstnieciska un kosmētiska iedarbība – tas nomierina, atjauno spēkus, līdzsvaro un attīra gan fiziski, gan enerģētiski. Papildinot vannošanos ar ēteriskajām eļļām, vannas sāļiem vai bumbām, iededzot sveces un piemeklējot sev tīkamu mūziku, rezultāts būs daudz efektīvāks un patīkamāks.

Tāpat nozīmīga ir došanās pirtī, jo arī tā nodrošina ne tikai fizisku, bet arī garīgu ķermeņa atjaunošanos. Jau izsenis latvieši ir uzskatījuši, ka iknedēļas pirts rituāls apvienojumā ar spirdzinošu peldi vai iegremdēšanos aukstā ūdenī ir viens no iedarbīgākajiem līdzekļiem, lai uzturētu labu miesas un gara veselību, it īpaši gada vēsajos mēnešos, kad apkārt klejo dažādas infekcijas. Pirts rituālu baudīšana ne tikai veicinās enerģijas pieplūdumu, relaksēs un ļaus atbrīvoties no emocionālās spriedzes, bet arī stimulēs asinsriti, uzlabos vielmaiņu, ādas elastību un tvirtumu, kā arī veicinās toksīnu izvadīšanu un mazinās muskuļu sāpes.

TOP Komentāri

avatar