Brīdini savus sirmgalvjus par krāpniekiem!

Vienā no iespējamajām krāpšanas shēmām krāpnieki stāsta par slimnīcā nonākušu radinieku un lūdz sirmgalvi iekāpt viņu mašīnā un parādīt, kā aizbraukt līdz nosauktajai slimnīcai. Esot ceļā uz slimnīcu, krāpnieki it kā sazvanās ar mediķi, kurš norāda, ka pacientu viņi varēs apmeklēt vien pēc pāris stundām.

 

Izmantojot šo atrunu, krāpnieki lūdz pavadīt brīvo laiku pensionāra dzīvesvietā. Iegūstot pensionāra uzticību, krāpnieki sāk stāstīt, ka slimā radinieka ārstēšanai pietrūkst līdzekļu, parasti vairāku tūkstošu eiro apmērā, kurus lūdz viņiem aizdot. Citos gadījumos krāpnieki lūdz viņiem samainīt dolārus pret eiro banknotēm un arī tādā veidā izmāna naudu, tāpat arī ir bijuši gadījumi, ka mājās ieaicinātie svešinieki nozaguši vērtīgas lietas.

 

Cita, arī joprojām izplatīta krāpšanas shēma ir saistīta ar telefona zvaniem. Krāpnieks, zvanot uz mājas telefonu, pensionāram stādās priekšā kā paša sirmgalvja radinieks vai cietušās personas paziņa, un stāsta, ka sirmgalvja radinieks, biežāk dēls vai meita, ir nokļuvis nelaimē vai pats ir izraisījis nelaimes gadījumu.

 

Turpmākā notikumu attīstība paredz sarunu ar kādu it kā advokātu, policijas darbinieku, ārstu vai tamlīdzīgu personu, kurš pensionāram paziņo, ka, lai palīdzētu savam radiniekam vai arī lai radinieks izvairītos no nepatikšanām, ir jāsamaksā kāda noteikta naudas summa, kas var būt no vairākiem simtiem līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro.

 

Sarunas beigās, krāpnieks noskaidro pensionāra dzīvesvietas adresi un vienojas, ka atbrauks pakaļ pieprasītajai naudai. Vecāka gadagājuma cilvēki nereti naudu krāj un glabā mājās, savukārt krāpnieki to izmanto. Policija atkārtoti aicina būt uzmanīgiem un par šādiem krāpniecības mēģinājumiem brīdināt savus tuviniekus un vecāka gadagājuma vientuļos iedzīvotājus.

 

Tāpat arī policija aicina ikvienu savā dzīvesvietā neielaist svešiniekus, lai arī cik uzticami tie šķistu un ziņot policijai, vēršoties tuvākajā policijas iecirknī vai zvanot pa tālruni 110, ja no nepazīstamām personām saņem šādus aizdomīgus lūgumus – aizdot lielas naudas summas.

 

 

TOP Komentāri

avatar