Bibliotēkas pastāv un pārvēršas

Bibliotēku loma šajā sabiedrībā nenoliedzami ir īpaša – tās ir jaunu prasmju avots, radošas domāšanas veicinoša vide jaunradītām vērtībām. Preses publikācijas ir apliecinājums bibliotekāru varēšanai piedāvāt sabiedrībai arvien interesantākus pasākumus un bibliotekāros pakalpojumus.

Pēc Latvijas Bibliotekāru biedrības ierosinājuma bibliotēku nedēļa Latvijā notiek kopš 1997. gada. Šogad Bibliotēku nedēļa Latvijas bibliotēkās tiks atzīmēta no 20. līdz 26. aprīlim, vadmotīvs „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”.

 „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”- šis vadmotīvs pilnībā attiecināms arī uz Jēkabpils Galvenās bibliotēkas darbību. Pamatpakalpojumiem papildus mūsu bibliotēkā katru gadu apmeklētājiem tiek piedāvātas arvien jaunas iespējas piedalīties dažādos pasākumos, konkursos, iepazīt līdzcilvēku talantus, uzzināt interesantus faktus un notikumus izstādēs un izstāžu ciklos, tikties ar interesantiem un radošiem cilvēkiem arī ārpus bibliotēkas.

Atsauksim atmiņā interesantākos un spilgtākos pasākumus no daudzveidīgajām bibliotēkas aktivitātēm. Atsaucību reģiona iedzīvotāju vidū guva konkurss četrās kārtās par izglītības iespējām Latvijā un ārzemēs, Krustpils pamatskolas jubilejas „mini salidojums” bijušajiem audzēkņiem un skolotājiem. Bibliotēkas darbinieces topošajiem uzņēmējiem no Jēkabpils Agrobiznesa koledžas piedāvāja „dzīvās ekonomikas” stundas, kurās audzēkņi tikās ar vietējiem uzņēmējiem viņu darba vidē. Organizējām informatīvus pasākumus ar pārstāvjiem no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Ceļu Satiksmes Drošības direkcijas, Valsts izglītības attīstības aģentūras, Ārlietu Ministrijas, Jēkabpils pilsētas pašvaldības, Nevalstiskajām organizācijām, Nodarbinātības valsts aģentūras par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem, īpaši par e-pārvaldi. Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Tukuma muzeju, Ogres fotoklubu pilsētas un reģiona iedzīvotājiem bibliotēka piedāvāja dažādas interesantas un izzinošas ceļojošās izstādes. Nu jau vairākus gadus aktīvi sadarbojamies ar Jēkabpils Mākslas skolu, veidojot mākslas izstādes ar audzēkņu un pedagogu darbiem.  Bibliotēka piedalās jaunatnes patriotiskajā audzināšanā, piedāvājot izstādes un pasākumus par vēsturiski nozīmīgiem notikumiem reģionā.

Tomēr primārais bibliotēkā – atklāt mūsu līdzcilvēku talantus. Interesentiem iespēja skatīt dažādas tematikas izstādes: ikonas krustdūrienā, putni batikā, krūzes ar kaķiem u.c. Darbu veidošanā autori izmanto daudzveidīgus materiālus: stiklu, flīzes, filcu, zīdu, eglīšu rotājumus, olu čaumalas, papīru. Neatņemama bibliotēkas pasākumu sastāvdaļa ir vietējie mākslinieki, skan dzīvā mūzika un ir bijuši pat gaismas šovi. Bibliotēkas pasākumu apmeklētāji ir dažāda gadagājuma cilvēki ar daudzpusīgām interesēm. Arvien ciešāka sadarbība veidojas ar mazākumtautību biedrībām, iesaistot pasākumos un iepazīstinot sabiedrību ar citu tautu kultūru un sadzīves tradīcijām.

 

Arī šogad Jēkabpils Galvenā bibliotēka aktīvi piedalīsies bibliotēku nedēļā, piedāvājot daudzveidīgu pasākumu programmu:

 

  • Bērnu literatūras nodaļa Bibliotēku nedēļas ietvaros aicina pieteikties skolēnus uz bibliotekārajām stundām. Šogad bibliotekāro stundu tēma: „Manas grāmatas!”

 

  • 21. aprīlī plkst. 9.00. P.I.I. Auseklītis izzinoša nodarbība sagatavošanas grupai „Kas ir bibliotēka?”

 

  • 22. aprīlī plkst. 10.30. interaktīvs pasākums Jēkabpils Vakara vidusskolas 9. -10. klašu audzēkņiem „Bibliotēka man, es bibliotēkā.”

 

  • Tikšanās ar Pēteri Strubergu.

23. aprīlī plkst.10.00 Krustpils kultūras nama Mazajā zālē aicinām ikvienu interesentu uz tikšanos ar “Pasaules latviešu klaidoņu brālība” prezidentu, rakstnieku, ceļotāju Pēteri Strubergu un SIA “Jumava”  valdes locekli Juri Visocki. Pēteris Strubergs ir aizrautīgs pasaules apceļotājs. Pabijis 80 pasaules zemēs, raksta ceļojumu aprakstus. Regulāri publicējas laikrakstā “Mājas viesis” un citos preses izdevumos. Septiņu grāmatu autors. Jaunākais viņa darbs “Dienvidamerikas odiseja”.

Pasākuma laikā būs iespēja iegādāties apgāda Jumava grāmatas.

 

 

  • Bibliotēku darbinieku sanāksme

Tradicionāli Bibliotēku nedēļā, šogad 23. aprīlī tiks rīkota sanāksme reģiona novada publisko un skolu bibliotēku darbiniekiem, lai pārrunātu bibliotēku darba aktualitātes.

 

  • Meistardarbnīca

Martābibliotēkas lasītavābija skatāma Regīnas Šubas gleznu izstāde „Ziedi manā dzīvē”. Izstāde piesaistīja apmeklētājus gan ar vizuālo izpildījumu, gan neierasto tehniku un materiāliem – olu čaumalām.  Jau izstādes atklāšanā darbu autore apsolīja dalīties ar prasmēm šādu darbu veidošanā.  Tāpēc 24. aprīlī būsiet laipni gaidīti Regīnas Šubas meistardarbnīcā, iepriekš piesakoties pa telefonu 65232588 bibliotēkas darba laikā no 12.00 – 19.00.

 

  • Līdz 29. aprīlim bibliotēkas lasītavā būs skatāma rokdarbu izstāde

„Vasilišinu dzimtas krāsu pavedieni’’.

 

Visiem, kas interesējas par rokdarbiem, ikdienā paši ar to nodarbojas, ir vērts apmeklēt šo izstādi.

Izšūšanu krustdūrienā Vasilisa kopā ar mammu sāka mācīties jau bērnībā un kopš tā laika tā kļuva par viņas mīļāko brīvā laika pavadīšanas veidu. Vasilisas Vasilišinas krāšņie rokdarbi tapuši tālajā Portugālē. 2013. gadā bibliotēkā bija skatāma Vasilisas Vasilišinas pirmā izstāde, kura ieinteresēja apmeklētājus. Otrajā izstādē būs skatāma 21glezna. Krustdūrienos izšūta mīlestība un ilgas pēc dzimtās Ukrainas, reliģiskie sižeti ar Dievmāti.

 

  • Bibliotēkas apmeklētājus turpinām iepazīstināt ar unikāliem materiāliem no bibliotēkas krājuma par Raini un Aspaziju. Aprīlī piedāvāsim izstāžu cikla „2015.- Raiņa un Aspazijas gads” 4.izstādi „ Rainis un Aspazija mākslas darbos”:

 

Aspazija un Rainis tiek dēvēti par sava laikmeta praviešiem, latviešu literatūras stūrakmeņiem, ģēnijiem, iedvesmotājiem, atjaunotājiem. Viņu vārdi un darbi iemūžināti pieminekļos, ielu nosaukumos, memoriālajās plāksnēs, muzejos, gleznās, skaņdarbos. Katram māksliniekam ir savs skatījums un tehnika, tāpēc Aspazijas un Raiņa portretu mākslinieciskā savdabība, abu literātu atveidojums skatāms gleznās, zīmējumos, litogrāfijā, medaļās, piemiņas monētās un pat karikatūrās.

Iepazīstoties ar bibliotēkā veidoto izstādi, gūsiet priekšstatu par mākslinieku nezūdošo interesi ielūkojoties Raiņa un Aspazijas būtībā.

 

  • Bibliotēku nedēļas laikā aicinām būt aktīviem un piedalīties aptaujā, kurā Jūs varēsiet novērtēt un izteikt priekšlikumus par bibliotēkas darbu un tā pilnveidošanu. Aptaujā varēs piedalīties arī elektroniski, aizpildot aptaujas anketu bibliotēkas mājaslapā.
  • Lasītājiem, kuriem veselība neļauj apmeklēt bibliotēku, piedāvājam pakalpojumu – grāmatu piegādi mājās.
  • Lietotāju ievērībai!  No 20. – 25. aprīlim Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā norisināsies „Parādnieku akcija”. Tā ir iespēja lasītājiem, nemaksājot kavējuma naudu, atdot bibliotēkas iespieddarbus, kuriem nokavēts nodošanas termiņš, neatkarīgi no kavējuma ilguma.

 

Jūs esat gaidīti mūsu bibliotēkā, Rīgas ielā 212! Ikviens tieši pie mums atradīs sev nepieciešamo informāciju, lietderīgi pavadīs brīvo laiku, izlasīs interesantāko žurnālu un grāmatu!

 

Foto: publicitātes

 

 

TOP Komentāri

avatar