Bezpajumtniekiem ir iespēja apmeklēt bezmaksas naktsmītnes

Nakts patversmes vīriešiem un sievietēm: SIA „V.E.L.G.” nakts patversme Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1 un biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” nakts patversme Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7. Nakts patversmes sievietēm: Rīgas patversmes sieviešu nodaļa Latgales priekšpilsētā Bārddziņu ielā 2 un biedrības „PINS” nakts patversme Ziemeļu rajonā Tvaika ielā 2, korpuss 12. Nakts patversmes vīriešiem: Rīgas patversmes vīriešu nodaļa Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 208, nakts patversme „Zilais Krusts” Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 336 un SIA „V.E.L.G.” naktspatversme Zemgales priekšpilsētā Kartupeļu ielā 8.

 

Pazeminoties gaisa temperatūrai, pieaudzis naktspatversmju klientu skaits. Ja septembrī naktspatversmes pakalpojumus vidēji dienā izmantoja 336 personas, tad oktobrī vidējais klientu skaits ir 498 cilvēki, kas ir par 4,7% vairāk kā attiecīgajā laika periodā 2013.gadā. Saskaņā ar Rīgas domes Rīcības plānu „Palīdzības sniegšana bezpajumtniekiem nelabvēlīgos laika apstākļos Rīgā” naktspatversmes darbojas no plkst.18 līdz 8, bet, ja nakts gaisa temperatūra būs zemāka par -10 ºC vai, ja gaisa temperatūra būs zemāka par 0 ºC un vēja ātrums lielāks par 10 m/s, tad naktspatversmes darbosies visu diennakti.

 

Līdz diviem mēnešiem gadā persona naktspatversmēs var uzturēties bez maksas. Ja persona naktspatversmē uzturas ilgāk par diviem mēnešiem un tai nav noteikts trūcīgās personas statuss, personai jāveic daļēju maksu (līdzdalības maksājumu) par naktspatversmes pakalpojumu 0,64 eiro dienā. Rīgas patversmes nodrošina: gultasvietu; vakariņas, sanitāri higiēniskos pakalpojumus; personisko mantu dezinfekciju, glabāšanu; medicīnisko palīdzību; personas drošību; sociālā darbinieka konsultācijas katru darba dienu no plkst.9 līdz 21, tālr. 67037680.

 

Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem Katoļu ielā 57, septembrī vidēji dienā pakalpojumus saņēma 78 cilvēki, bet oktobrī jau 97 cilvēki. Dienas centrā iespējams saņemt: sociālā darba speciālistu un psihologa pakalpojumus; ģimenes ārsta pakalpojumus primārās veselības aprūpes līmenī; dušas, dezinfekcijas un veļas mazgāšanas pakalpojumus, jaunas drēbes. Dienas centra darba laiks no plkst.9 līdz 17.

 

2014.gada oktobrī Rīgas pilsētas pašvaldība līdzfinansē zupas virtuves pakalpojumus līdz 605 porcijām dienā piecas reizes nedēļā, četrās vietās Rīgā – pie Āgenskalna tirgus, K.Barona ielā 126, K.Barona 56 un Laktas ielā 8 k-1. Zupas virtuves pakalpojumus var saņemt jebkurš cilvēks, neuzrādot dokumentus. Maltīti var baudīt uz vietas vai ņemt līdzi savos traukos. Plašāka informācija par naktspatversmes pakalpojumiem un zupas virtuvju darba laikiem pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055.

 

Lūdzam iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, jo palīdzība ir viena zvana attālumā: piezvanot pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai policijai pa tālruni 110, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 113, kā arī ziņot par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām Rīgas patversmes Mobilai brigādei pa mobilo tālruni 27023550.

 

Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli, un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, lūdzam izmantot iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs.

 

Rīdzinieki aicināti ziedot siltos apģērbus, apavus, siltas zeķes, segas, kas būtu labā stāvoklī, kuras var nodot Rīgas patversmē – Maskavas iela 208 un Katoļu ielā 57.

TOP Komentāri

avatar