Bezmaksas vizītes pie dermatologa Eiromelanomas dienā

„Balanss starp D vitamīna uzņemšanu un ultravioleto staru pārmērīgu iedarbību uz mūsu organismu gada saulainajos mēnešos, ir katra paša ziņā”, norāda AS „Veselības Centru Apvienība” poliklīnikas „Pulss 5” dermatoloģe Marina Visocka. Jaunu dzimumzīmju un pigmenta plankumu parādīšanās uz ķermeņa ir sauļošanās sekas: saules stari izraisa ādas struktūru pārveidošanos krāsainos melanocītos, kas arī ir dzimumzīmes pamats.  Riska izvērtējumam, cik ilgi var uzturēties saulē, svarīga loma ir indivīda genotipam: personām ar gaišu ādu, acīm un matiem parasti ir lielākas problēmas ar ļaundabīgām dzimumzīmēm nekā visiem pārējiem.  Vēl viens dzimumzīmes bojājuma mehānisms ar sekojošu tās pārveidošanos, kas var kļūt veselībai bīstama, ir trauma vai bieža berzēšana. „Tieši tāpēc brūnus plankumiņus, kas atrodas “problēmzonās” (uz kakla zem apkaklītes, jostasvietā, uz pēdām, apģērba aizdares vietā, uz cirkšņiem un tā tālāk), ir ieteicams likvidēt, lai novērstu nepatikšanas”, norāda ārste Marina Visocka.  Turklāt ārstu pieredze vēsta, ka daudz lielāka iespēja pārvērsties ļaundabīgos veidojumos ir nevis tām dzimumzīmēm, ar kurām mēs esam piedzimuši, bet gan tām, kas parādās uz ādas vēlāk iedeguma dēļ. 

Vēl pirms dažiem desmitiem gadu melanoma bija sastopama galvenokārt personām pēc 50 gadu vecuma, bet tagad šī slimība Latvijā strauji kļūst “jaunāka”, jo riska grupā nonāk arvien vairāk trīsdesmitgadnieku un četrdesmitgadnieku. Lai gan šī veida vēzi var sekmīgi ārstēt, ja tas tiek laikus atklāts, Latvijā mirstības rādītāji no melanomas ir 4 reizes augstāki nekā no citiem ādas ļaundabīgajiem audzējiem, turpretī ASV no šīs slimības mirušo īpatsvars ir tikai 5 % no visiem melanomas pacientiem. ASV zemo mirstību spēj noturēt, jo amerikāņi pastāvīgi pēta savas dzimumzīmes, raizējoties par veselību. 

Kā katru gadu Eiromelanomas dienā 13.maijā AS „Veselības Centru Apvienība” poliklīnikās „Aura”, „Elite”, „Pļavnieki” un „Pulss 5” būs bezmaksas konsultācijas pie dermatologa. Pieraksts pie speciālistiem ir jāveic pa tālruni 67566755 (VCA Poliklīnika „Aura”), 67799977 VCA poliklīnika „Elite”, „Pļavnieki”,  67284981 (VCA poliklīnika „Pulss 5”).

TOP Komentāri

avatar