“Betsafe”: KPV LV un “Saskaņai” mazas izredzes pārņemt vadību valstī

Lai gan “Saskaņa” ir galvenais pretendents uz uzvaru 13. Saeimas vēlēšanās, partijai neizdosies iekļūt valdībā, prognozē “Betsafe” bukmeikeri. “Saskaņa” varētu iegūt aptuveni 25% balsu vēlēšanās, savukārt KPV LV, kura vienīgā nav novilkusi “sarkano līniju” sadarbībai ar “Saskaņu”, varētu iegūt aptuveni 14%, ar ko būs par maz solītajām radikālajām pārmaiņām. Līdz ar to iespēja, ka “Saskaņa” kopā ar KPV LV divatā varētu veidot nākamo valdību, ir aptuveni viens pret desmit.

“Betsafe” uzskata, ka premjera amatu izdosies saglabāt Zaļo un zemnieku savienības pārstāvim Mārim Kučinskim, kaut gan koalīcijas sastāvs būs cits. Kučinska izredzes turpināt vadīt valdību bukmeikeri novērtējuši ar 60% varbūtību. Nākamie reālākie pretendenti uz premjera amatu ir eiroparlamentārieši  Roberts Zīle un Artis Pabriks.

Papildus esošajam valdības kodolam – Zaļo un zemnieku savienībai, “Vienotībai” un Nacionālajai apvienībai – labas izredzes iekļūt valdībā ir arī “Attīstībai/Par” un Jaunajai konservatīvajai partijai. Abām bukmeikeri prognozē aptuveni 10 vietas parlamentā. Līdzīgs rezultāts būs arī Nacionālajai apvienībai, savukārt ZZS Saeimā iegūs par dažām vietām vairāk. “Jaunā Vienotība” kļūs par mazāko koalīcijas partneri ar aptuveni 7% balsu.

Citām partijām izcīnīt vietas 13. Saeimā neizdosies. Vistuvāk 5% robežai “Betsafe” vērtējumā tiks Latvijas Reģionu apvienība. Iespēju, ka partija turpinās strādāt Saeimā, bukmeikeri novērtējuši ar 37% varbūtību. Mazliet zemākas izredzes ir Latvijas Krievu savienībai, savukārt pārējiem, tostarp “Progresīvajiem” un “No sirds Latvijai”, iespējas iekļūt parlamentā bukmeikeru vērtējumā ir niecīgas.

Līdz ar to prognozējams, ka Saeimā iekļūs vismaz septiņas partijas. Tas nozīmē saspringtas sarunas par valdības veidošanu, turklāt paredzams, ka valdības turpmāko četru gadu laikā varētu mainīties vairākkārt, jo lielāks skaits partiju Saeimā nozīmē arī plašākas iespējas koalīcijas veidošanā. Sarunu strupceļa gadījumā nevar arī izslēgt iespēju, ka valdībai ar “Saskaņu” varētu piekrist vairākas partijas.

TOP Komentāri

avatar