“Betsafe”: Gobzemam labākas izredzes sastādīt valdību nekā Bordānam

“Betsafe” bukmeikeru vērtējumā KPV LV partijas premjera amata kandidāta Alda Gobzema izredzes kļūt par nākamo Latvijas Ministru prezidentu ir augstākas nekā tās bija Jaunās konservatīvās partijas vadītājam Jānim Bordānam. Tomēr neskaidrību joprojām rada jautājums par to, vai Aldim Gobzemam tiks piešķirta pielaide valsts noslēpumam. Tāpēc iespēju, ka Gobzems tiešām kļūs par nākamās valdības vadītāju, “Betsafe” vērtē ar 55% varbūtību.

Sarunas par nākamās valdības izveidošanu Gobzems ir iesācis labāk nekā iepriekšējais prezidenta izraudzītais kandidāts Bordāns. KPV LV ir izveidojuši valdības veidošanas “ceļa karti”, kas partiju tikšanās kārtību padarīs strukturētāku. Partija arī nav vilkusi tā sauktās “sarkanās līnijas”, kas Gobzemam paplašina manevru iespējas koalīcijas veidošanā. Līdz ar to iespēja, ka nākamo valdību varētu veidot sešas partijas bukmeikeri novērtējuši ar 20 % varbūtību, tostarp Zaļo un zemnieku savienība, lai gan ticamāks ir variants par piecu partiju modeli, kasbukmeikeru vērtējumā  varētu būt 60%,  jo JKP solījusi ar ZZS valdībā nestrādāt. Tiesa, partijas vēl nav apspriedušas darāmo darbu progammu un amatu sadalījumu.

Gobzema izredzes uzlabo arī tas, ka viņa izgāšanās gadījumā process, ļoti iespējams, būtu jāsāk no sākuma. Tā kā KPV LV un JKP neatbalstītu “Attīstībai/Par!” premjera amata kandidāta Arta Pabrika vadītu valdību, Valsts prezidentam nākamais kandidāts būtu jāmeklē ārpus jauno partiju līderu loka. Tas ne tikai valdības veidošanu padarītu neparedzamu, bet arī varētu sadusmot lielu daļu vēlētāju, kas balsoja par jaunajām partijām.

Tomēr Gobzema kandidatūru sarežģī situācija ar pielaidi valsts noslēpumam, kas premjera amatam ir obligāti nepieciešama. Satversmes aizsardzības birojs līdz šim ir bijis samērā strikts uz pielaižu došanu, un vairākiem politiķiem, kā arī ierēdņiem, pielaides nesaņemšana ir maksājusi amatus. Birojs var atteikt atļauju darbam ar valsts noslēpumu nevis par kādiem nodarījumiem, bet par riskiem, kas varētu norādīt uz personas ietekmējamību. Līdz šim birojs nav skaidri pateicis, ka Gobzemam pielaidi dot nevar, tāpēc šo jautājumu joprojām ieskauj daudz spekulāciju. Zināms vienīgi tas, ka birojs Gobzemu varētu vētīt veselu pusgadu.

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar