“Betsafe”: Favorīts uz premjera amatu – Jānis Bordāns

Vislabākās izredzes kļūt par nākamo Latvijas premjeru ir Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam, tomēr tālu neatpaliek arī KPV LV kandidāts Aldis Gobzems, uzskata “Betsafe” bukmeikeri. Paredzams, ka valdību veidos četras vai piecas partijas, opozīcijā atstājot “Saskaņu” un Zaļo un zemnieku savienību vai KPV LV.

Bordāna izredzes kļūt par premjeru bukmeikeri novērtējuši ar 45% varbūtību, savukārt Gobzema – 30%. Abu kandidātu partijas šobrīd uzņēmušās iniciatīvu valdības veidošanā. Abas partijas arī paralēli tiekas ar citām partijām un meklē kopīgas intereses. Lai gan KPV LV un JKP paudušas gatavību strādāt vienā koalīcijā, par to, kura vadīs valdību, vienošanās nav. Līdz ar to arī pieņēmums, ka KPV LV un JKP būs jaunās valdības kodols, ir pāragrs, uzskata “Betsafe”.

KPV LV šajās vēlēšanās piedāvāja visradikālākās izmaiņas valsts pārvaldē, un arī partijas kampaņa no citām atšķīrās ar uzbrūkošāko stilu. Tāpēc JKP citām partijām būtu pieņemamāks partneris, salīdzinot ar neparedzamo Artusa Kaimiņa partiju. Iespējams, “Attīstībai/Par!” manevrs uzsākt savas sarunas ar citām partijām ir sākums mēģinājumam izslēgt KPV LV no valdības veidošanas. Tomēr maz ticams scenārijs, ka par premjeru varētu kļūt “Attīstībai/Par!” kandidāts Artis Pabriks, kura izredzes bukmeikeri novērtējuši ar koeficentu 6.00, kas ir trešais lielākais koeficents pēc Bordāna (1.9) un Gobzema (3.00).

Šobrīd JKP jau nosaukusi Zaļo un zemnieku savienību par opozīcijas partiju, un JKP nevēlēšanās sadarboties ar ZZS krietni samazinājusi apvienības izredzes iekļūt valdībā. ZZS iekļūšana valdības sastāvā novērtēta ar 35% varbūtību. Sadrumstalotais Saeimas sastāvs gan nedod daudz iespēju izvēlēties partnerus, un sarkanās līnijas pret “Saskaņu” nepieļaus trīs partiju koalīciju.  Ja KPV LV un JKP izdosies vienoties par kopīgu premjera amata kandidātu, valdības izveidošanai pietiktu ar četrām partijām. Savukārt pretējā gadījumā būs jāiesaista piecas partijas.

Tā kā valdības modeļi var būt vairāki, bukmeikeri paredz, ka varbūtība, ka jaunā valdība nostrādās līdz termiņa beigām ir tikai 30 %, kas sakidrojams ar būtiskām atšķirībām viedokļos par nozīmīgiem jautājumiem.

TOP Komentāri

avatar