Bērniem kvalitatīvākā onkoloģisko zāļu pagatavošanas sistēma Latvijā

Zāļu pagatavošana noritēs speciāli izveidotās, slēgta tipa telpās, veidojot īpaši šim procesam paredzētu vidi, proti, attiecīga gaisa tīrības klase, darbs speciālos aizsargtērpos un sterilitāte. Jaunās sistēmas ieviešanas un procesu uzlabošanas vislielākais ieguvējs būs pacients, jo turpmāk onkoloģisko zāļu pagatavošana tiks veikta vienviet. Tādējādi līdz minimumam samazinot ķīmisko un bakteriālo piesārņojumu, kā arī precīzi kontrolējot ievadāmo ķīmijterapijas kursa atbilstību standartiem un individuāli katram pacientam. Bērnu slimnīca būs pirmā ārstniecības iestāde Latvijā, kurā tiks izmantota šāda veida citostatisko līdzekļu pagatavošanas sistēma.

 

Jauninājums Bērnu slimnīcai nodrošinās arī ekonomiskos ieguvumus, jo vairāk nekā 100 000 eiro vērtā programmatūra garantēs, ka izejvielu zudums pagatavošanas laikā ir minimāls, ļaujot uzlabot gan zāļu krājuma apgrozījuma plānošanu, gan mazinās izdevumus.

 

Ķīmijterapijas režīmi un protokoli pieder pie īpaši augstas riska grupas, kas prasa sevišķu nepieciešamību akcentēt precizitāti un kvalitāti. Turklāt tas ir svarīgi, gan domājot par pacienta drošību, gan domājot par darbinieku drošību. Jaunā sistēma ir programmatūras un tehnoloģiju nodrošināts risinājums, lai nodrošinātu augstu kvalitāti plānojot, ordinējot, sagatavojot un ievadot ķīmijterapiju. Šī sistēma varbūt nav tik acīmredzama kā jaunas un labiekārtotas telpas, taču ārstniecības procesa ietvaros tā būtiski sekmēs bērna atveseļošanos un arī vecākiem radīs sirdsmieru par bērnam piemērotās ķīmijterapijas precizitāti un plānošanu, uzsvēra Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša

 

“Bērnu veselības aizsardzība ir viens no mūsu pamatmērķiem, un atbalstu šai jomai plānojam kā ilgtermiņa projektu. Esam gandarīti, ka varējām atsaukties Veselības ministrijas iniciatīvai, kas 2015. gadu pasludinājusi par Pretvēža gadu, un ar savu ieguldījumu uzlabot onkoloģisko slimību ārstēšanu gan tikai Bērnu slimnīcā, gan visā Latvijā,” saka fonda dibinātāja Jeļena Avena.

 

Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja „Labdarības fonds Paaudze ir ļoti daudz, ieguldījis Bērnu slimnīcā, un pagājušajā gadā atbalstīja arī Hematoonkoloģijas nodaļas rekonstrukciju. Nodaļas jaunās telpas mēs ceram nodot pacientu rīcībā gada beigās, taču šis dāvinājums jau šobrīd būtiski atvieglos Hematoonkoloģijas pacientu ikdienu.”

 

Statistikas dati liecina, ka pēdējo gadu laikā saslimstība ar vēzi Latvijā ir būtiski pieaugusi – onkoloģiskās slimības ir otrs galvenais mirstības cēlonis pēc sirds un asinsvadu saslimšanām. Desmit gadu laikā ar vēzi sirgstošo pacientu skaits Latvijā pieaudzis par 39%, kas pierāda straujo vēža izplatību. 

TOP Komentāri

avatar