Bērniem, kuri brīvajā laikā izvēlas fiziskas aktivitātes, no rīta ir vieglāk pamosties

Ikdienā sportojot un kustībā pavadot vairāk laika, ir ne tikai ciešāks miegs, bet arī vieglāk pamosties no rīta, noskaidrots Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) un Latvijas Mobilā Telefona (LMT) projekta “Sporto visa klase” fizisko aktivitāšu eksperimentā, kas noslēdzās 10. maijā ar rezultātu prezentāciju un sportisku aktivitāti, kurā eksperimenta dalībniekus iedvesmoja olimpietis, bobslejists Oskars Ķibermanis.

Eksperimenta laikā no novembra līdz februārim 37 skolēni no Valmieras Pārgaujas sākumskolas 6.klases valkāja mobilo sakaru operatora LMT piešķirtās “Garmin” sporta viedaproces, kas ik dienas fiksēja dalībnieku fizisko aktivitāti un miegā pavadītās stundas. Eksperimenta dalībnieki arī atbildēja uz aptaujas jautājumiem par saviem gulēšanas, fizisko aktivitāšu un datora lietošanas paradumiem.

Bērniem ieteicamais miega stundu daudzums ir 9-11 stundas, bet vēlamais fizisko aktivitāšu laiks pēc Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām – vismaz 60 minūtes dienā. Eksperimenta rezultāti liecina – bērni, kuri piedalījās projektā “Sporto visa klase”, vidēji dienā sporto 20 minūtes vairāk nekā skolēni no paralēlklases, kuri savā ikdienas ritmā neko nemainīja. “Sporto visa klase” dalībnieki daudz labprātāk izvēlas pavadīt laiku fiziskās aktivitātēs un atzīst: lai gan miegā pavada apmēram tādu pašu stundu skaitu un mostas apmēram vienā laikā kā pārējie, pamosties ir daudz vieglāk un stundu laikā mazāk nāk miegs.

Miegs ir viens no svarīgākajiem labas pašsajūtas un veselības priekšnoteikumiem gan pieaugušajiem, gan bērniem. “Mūsdienu tehnoloģijas var būt lielisks palīgs veselīga dzīvesveida ievērošanai, ja tās pareizi lietojam. Laba miega nozīmi ikdienā jūt arī pieaugušie, tāpēc šāds eksperiments var izrādīties interesants ikvienam, izvērtējot savu ikdienas paradumu saistību ar miega un līdz ar to arī dzīves kvalitāti,” uzsver LMT prezidents Juris Binde.

Vidējais miegā pavadīto stundu skaits abām klasēm būtiski neatšķiras – tās ir apmēram 8 stundas. Visi eksperimenta dalībnieki guļ vidēji 0,7 stundas mazāk par ieteikto normu – tikai 6 bērni guļ vairāk par ieteiktajām 9 stundām diennaktī. Brīvdienās gandrīz puse aptaujāto nepiekopj noteiktu miega režīmu, bet trešdaļa eksperimenta dalībnieku dodas gulēt pēc pusnakts. Tomēr “Sporto visa klase” dalībnieki biežāk atzīst, ka no rītiem ir viegli pamosties un viņi jūtas labi izgulējušies.

Eksperimenta dalībnieki miegā pavadījuši 2407.11 h (aptuveni 100 diennaktis jeb vairāk nekā trīs mēnešus); lielākais individuālais sasniegums ir 12 h 20 min miega, vismazākais miegā pavadīto stundu skaits – 4 h 15 min, bet brašākais gulētājs vidēji miegā pavadījis 9 h 44 min.

LOK iniciatīva “Sporto visa klase” notiek jau ceturto gadu, un tā piesaistījusi jau 5240 dalībnieku no 233 klasēm visā Latvijā. Valmieras Pārgaujas sākumskola ir viena no šī projekta aktīvākajām mācību iestādēm, tādēļ eksperimenta dalībnieki tika izraudzīti no šīs skolas. Projekta ietvaros tā dalībnieku klases papildu mācību programmā iekļautajām 2 sporta nodarbībām ik nedēļu aizvada 3 fakultatīvās sporta stundas.

Papildu informācija:

Dagnija Grīnfelde

Projektu vadītāja

TOP Komentāri

avatar