Belēvičs: “Esam uzsākuši nopietnu cīņu pret Hepatītu C!”

6,5 miljoni eiro – tāda ir summa, ko turpmāk paredzēts ik gadu atvēlēt vērienīgai reformai cīņā ar hepatītu C. „Nākamos trīs gadus hepatīta C pacientu ārstēšanai naudas pietiks,” sacīja ministrs Guntis Belēvičs piektdien notikušajā preses konferencē–diskusijā: „Mēs, visa sabiedrība, esam riska grupā, jo inficēties ar hepatītu C var arī, pašam to nemaz nezinot – sievietes pie manikīra, taisot pīrsingu, ko iecienījuši jaunieši… Tāpēc esam uzsākuši nopietnu cīņu ar šo vīrusinfekciju. Mūsu apņemšanās ir izārstēt visus tos pacientus, kuri jau saņēmuši veco jeb interferona terapiju, taču tā bijusi neefektīva. Turpmāk naudu tērēsim par izārstētiem gadījumiem, nevis neizārstētiem.”

Arī Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja, profesore Baiba Rozentāle uzsvēra, ka ik gadu tiek hepatīta C vīruss asinīs tiek atklāts vairāk nekā 1000 cilvēkiem: „Šobrīd Latvijas Infektoloģijas centrā 601 hroniska hepatīta C pacients ārstējas ar pašlaik pieejamo terapiju. Mums, ārstiem, ziņa par papildus finansējumu un jaunu medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā ir ļoti priecīga. Izārstējot iespējami vairāk pacientu, drošāk varēs justies arī pārējā sabiedrība, jo būs likvidēts infekcijas avots.”

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktore Inese Kaupere apstiprināja – valsts kompensējamo zāļu sarakstā būs divi jauni un efektīvi medikamenti, ko varēs saņemt visi, kam tie būs nepieciešami. Jāteic gan, ka līdz šim izmantotā interferona terapija netiks atcelta. Lai arī ārstēšana ar interferonu ir ilgāka un terapijas laikā pacientam jāsamierinās ar dažādām blaknēm, tas ir ievērojami lētāks medikaments ar salīdzinoši augstu efektivitāti pacientiem, kuriem hepatīta C diagnoze uzstādīta F1 un F2 stadijā. „F3 nozīmē, ka cilvēkam jau ir aknu fibroze, bet F4 – aknu ciroze, un šajos gadījumos izmantosim kombinēto terapiju: interferons plus kāds no jaunajiem medikamentiem, vai atsevišķos gadījumos – tikai jauno medikamentu. Katru gadījumu izvērtēs ārstu konsilijs, izvēloties visatbilstošāko terapiju,” atklāja Baiba Rozentāle.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs nāca klajā ar vēl divām iepriecinošām ziņām – no nākamā gada terapija būs pieejama arī visiem tiem hepatīta C pacientiem, kuri izcieš sodu kādā no ieslodzījuma vietām, kā arī Veselības ministrijas mērķis ir sasniegt vismaz 80% efektivitāti hepatīta C pacientu izārstēšanā. Līdz šim terapija efektīva bijusi vien 50% gadījumu.

„Hepatīta C pacientu ārstēšanai esam atvēlējuši 5% procentus no kopējā valsts kompensējamo medikamentu budžeta, un tas proporcionāli ir milzīgs naudas apjoms, tāpēc ceram, ka pacienti būs līdzestīgi. Lai terapija būtu efektīva un cilvēks izārstētos, viņam jālieto medikamenti un jādara viss pārējais, ko teicis ārsts. Pretējā gadījumā tā būs velti iztērēta nauda,” sacīja ministrs un aicināja arī pārējai sabiedrībai būt atbildīgai par savu veselību. Piemēram, neriskēt, veicot manikīru pie mājās strādājoša meistara, ja vien cilvēks nav pārliecinājies, ka darbarīki tiešām tiek rūpīgi dezinficēti.

Prieku par paveikto un pateicību ministram Guntim Belēvičam ārstu un pacientu vārdā pauda gan Baiba Rozentāle, gan Hepatīta biedrības pārstāvis un preses konferences–diskusijas vadītājs Kristaps Kaugurs, gan arī Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvis Vitālijs Orlovs, sakot: „Hepatīta biedrība ir pirmā, kas ienesa Saeimā šādu sabiedrībā nozīmīgu iniciatīvu. Tas notika pirms aptuveni trīs gadiem, un šajā laikā esam izdarījuši visu, ko spējām. Ceru, pirmdien mani kolēģi Saeimā atbalstīs iesniegto budžeta projektu, lai sākot ar nākamo gadu ikvienam hepatīta C pacientam, nonākot pie mediķa, būtu iespēja saņemt sev piemērotu un valsts kompensētu terapiju kā tas ir visā pasaulē. ”  

TOP Komentāri

avatar