Banku pakalpojumu pieejamība gadumijā

Preses konferencē Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, AS “Swedbank” valdes loceklis Ģirts Bērziņš, “Nordea” bankas Karšu produktu un pakalpojumu attīstības vadītāja Kitija Rudzīte, “SEB” bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja Agnese Strazda un “Citadele” bankas valdes loceklis Kaspars Cikmačs stāstīja kā prātīgāk rīkoties laikā, kad no lata pāriesim uz eiro valūtu.

“Visērtāk Jauno gadu un eiro sagaidīs tie iedzīvotāji, kas skaidro naudu būs iemaksājuši savā bankas kontā un norēķiniem izmantos maksājumu kartes. Ja nepieciešams cits bankas pakalpojums, atsevišķi jāpārliecinās par tā pieejamību savā bankā,” saka Mārtiņš Bičevskis.

Maksājumu kartes – labākais veids kā sagaidīt eiro.

Norēķinoties ar banku maksājumu kartēm īpaši pārtraukumi nav plānoti. Tomēr maksājumu karšu darbībā var būt vērojami īslaicīgi traucējumi laika posmā starp 31.decembra 23:00 un pusvieniem 1.janvārī, kad eiro rezīmā pārslēdas banku vai uzņēmēju IT sistēmas. Traucējumu gadījumā nepieciešams uzgaidīt un mēģināt maksāt ar karti vēlreiz. Gadumijas naktī nedarbosies maksājumi internetā ar dažu banku kartēm.

Bankomāti eiro izdos īsi pēc gadumijas, valūtu pārslēgšanai paredzams tehnisks pārtraukums.

BAnkomāti eiro sāks izdot stundas laikā pēc gadumijas. Lielākajai daļai bankomātu paredzams pusstundas tehniskais pārtraukums laikā starp 31.decembra 23:30 un 1.janvāra vieniem. Daļa bankomātu tiks pakāpeniski izslēgti un sagatavoti eiro jau no 30.decembra.

Ja maksājums jāsaņem vēl 2013.gadā, tas jāveic savlaicīgi

Gada nogalē plānotiem maksājumiem jānoskaidro to izpildes termiņi atkarībā no maksājuma valūtas un tā, vai saņēmējs ir savas vai citas bankas klients. Lai citas bankas klients garantēti saņemtu maksājumu vēl 2013.gadā, tas jāveic līdz 30.decembra pusdienlaikam un maksājumu iesniegšanas termiņi jānoskaidro savā bankā. Dažas bankas iekšbankas maksājumus veiks pat līdz 31.decembra vakaram,

Internetbanku pāreja uz eiro – vidēji 12 stundās

Vairākumā internetbanku funkvionalitātes ierobežojumi – skatīšanās režīms vai izslēgšana – paredzēti no 31.decembra pēcpusdienai līdz 1.janvāra priekšpusdienai, iekļaujoties 12 stundu robežās. 1.janvārī internetbankās funkcionalitāte atgriezīsies pakāpeniski, vispirms ļaijot apskatīt konta atlikumu eiro, tad veikt arī pārējās darbības. Atsevišķos gadījumos internetbanku darbības ierobežojumi var būt ilgāki – no 30.decembra pēcpusdienas.

Banku filiālēs brīvdienās un svētkos īpaši darba laiki

2013.gada nogalē ir daudz brīvdienu un svētku dienu, tādēļ savas bankas filiāļu darba laiks jānoskaidro iepriekš. Dažu banku filiāles strādās arī brīvdienās un svētku dienās, tai skaitā 30., 31.decembrī un 1.janvārī, Gadumijas dienās banku filiālēm būs saīsināts darba laiks. 2014. gada pirmajā darba dienā – 2.janvārī – banku filiāles strādās parastā režīmā. Svarīgi atcerēties, ka no 1.janvāra latus un santīmus uz eiro pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas mainīs jebkuras bankas filiālē, kura piedāvā klientiem skaidras naudaspakalpojumus.

Vēl dažas lietas zināšani:

No monetārās naudas labāk atbrīvoties Decembrī, lai neveidotos lielas rindas bankās Janvāra sākumā.

Ja nepieciešams saņemt vairāk kā 5000 eiro, tas iepriekš jāpiesaka bankā.

Valūtas maiņas izmaksas ir vairāki desmiti miljoni latu, konkrēta summa netika nosaukta.

Igaunijā Jaunajā gadā nav bijuši īpaši daudz ar valūtas maiņu saistīti starpgadījumi, tā noritējusi mierīgi.

SEB banka ātrākai klientu apkalpošanai ir nolīgusi aptuveni 30 papildu darbiniekus, eiro palīgus, kuru uzdevums būs palīdzēt cilvēkiem veikt dažādas darbības banku filiālēs, kā arī internetā varēs redzēt tiešsaistes video no banku filiālēm un novērtēt rindu un cilvēku daudzumu tajās, izvēloties sev izdevīgāko.

Foto: Madara Soste

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Zita Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Zita
Viesis
Zita

Loģiski, ka nauda jātura uz kartes.