Balvu par mūža ieguldījumu saņems grupa „Pērkons”

Leģendārā grupa pastāv kopš 1980. gada, kad „Menueta” taustiņinstrumentālists Juris Kulakovs sapulcē „Menueta” mūziķus Raimondu Bartaševiču, Juri Sējānu un Leonu Sējānu, kā arī aktrisi un dziedātāju Ievu Akurateri un bundzinieku Daini Strazdiņu. Dziesmu tekstos pārsvarā izmantota Māra Melgalva un Klāva Elsberga dzeja, mūzikas autors ir Juris Kulakovs. Grupas populārākie skaņdarbi ir „Pie baltas lapas”, „Gandrīz tautasdziesma”, „Mana dienišķā dziesma”, „Balāde par gulbi”, „Mēs pārtiekam viens no otra”, „Zaļā dziesma”, „Labu vakar”, „Baletomānija” u.c. dziesmas, kas kļuvušas par sava laika un paaudzes himnām. Padomju laikā „Pērkona” darbība divas reizes tiek aizliegta.

Pirmā aizlieguma laikā 1983. gadā grupa ieraksta divus „pagrīdes” albumus – „Mākslas darbi” un „Zibens pa dibenu”, kas magnetofona lentēs nelegāli izplatās visā Latvijā, kļūstot par vietējās rokmūzikas klasiku ar dumpīguma un nepakļāvības oreolu. Publiskā darbība atsākas 1984. gadā, kad, startējot ar nosaukumu „Rīgas rajona kolhoza „Padomju Latvija” ansamblis”, tiek sagatavota Imanta Kalniņa rokopera „Ei, jūs tur!” ar Vika tekstu (pēc Viljama Sarojana motīviem) un Kulakova, Kalniņa un Jura Sējāna rokoratorija ar Mārā Čaklā dzeju „Kā jūra, kā zeme, kā debess…”. Šajā laikā grupai pievienojas arī dziedātājs Nauris Puntulis.

Otrais aizliegums seko jau 1985. gada vasarā, kad „Pērkona” fani pēc koncerta Ogrē izdemolē pasažieru vilciena vagonu.

1987. gadā „Pērkons” atkal spēlē, kļūst par atjaunotā festivāla „Liepājas dzintars” laureātu un bauda fanu mīlestību, kas to padara par vienu no slavenākajām 80. gadu nogales grupām.

1990. gadā firma „Melodija” beidzot izdod pirmo legālo „Pērkona” albumu „Ballīte”, kura hits „Mēs pārtiekam viens no otra” uzvar „Mikrofona” aptaujā.

1991. gada sākumā „Pērkons” iesaistās barikāžu notikumos, spēlējot Vecrīgas sargiem. Gadu vēlāk grupa piedalās Nacionālā teātra izrādē „Bagātību sala”, bet pēc tam tās darbība pamazām apsīkst.

Pēc valsts neatkarības atjaunošanas sākas „Pērkona” veco, savulaik nelegāli ierakstīto un izplatīto albumu oficiāla izdošana. „Mākslas darbu” un „Zibens pa dibenu” iznākšana kompaktdiskā „Dziesmu izlase #1” 1994. gadā tiek atzīmēta ar koncerttūri „Pērkons dārd”, un šiem izdevumiem pamazām seko arī pārējā diskogrāfija.

Lai arī „Pērkona” aktīvā radošā darbība pārtrūka 1990. gadu sākumā, grupa joprojām ik pa laikam uzstājas koncertos. Pēdējā laika lielākais notikums ir Ievas Akurateres un Jura Kulakova 55 gadu jubilejas koncerttūre „Sapumpurots zars” 2013. gada vasarā, kad uz skatuves atkal tikās  Juris Kulakovs, Ieva Akuratere, Juris Sējāns, Leons Sējāns, Raimonds Bartaševičs un Ikars Ruņģis, bet publikā – paaudze, kas uzaugusi ar Pērkona mūziku un tajā koncentrēto dzīves, prieka un nepakļāvības garšu.

Šogad „Pērkons” atzīmēs 33 gadu pastāvēšanu un sola jaunus pārsteigumus. Grupas dalībnieki atzīst, ka jūtas priecīgi un pagodināti par atzinību un balvu, kas viņiem tiks pasniegta Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons koncertceremonijā, 5. martā.

Foto: publicitātes

2

TOP Komentāri

avatar
2 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Jurčiks
Viesis
Jurčiks

Viņi jau sen to bija pelnījuši! Malači!

Zelma
Viesis
Zelma

skaisti!