Atklāta Rīgas Dzemdību nama atjaunotā fasāde

Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova, uzrunājot klātesošos, teica: “Šai mājai izsenis bijusi laba aura, jo reti kura ēka Rīgā ir liecinieks tik lielam priekam un laimei, kādu cilvēki izjūt pie mums. Tagad šī ēka ir īpaša ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses.”

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: “Nu ēka kļuvusi  ne tikai skaistāka un siltāka, bet arī ieguvusi oficiālu fotografēšanās vietu, kur ģimenēm, atstājot dzemdību namu iemūžināt priecīgo notikumu”. No šodienas dzemdību nama pagalmu rotās uzraksts Rīga, kuram punkta uz ”i” vietā atrodas sirsniņa. Mērs uzsvēra, ka pašvaldība savas rūpes par pašvaldības medicīnas darbiniekiem apstiprinājusi arī vakardienas domes sēdē, deputātiem nobalsojot par to, ka, līdzīgi kā skolotājiem, tiks piešķirtas atlaides sabiedriskajam transportam.

“Tuvojoties pavasara svētkiem – Lieldienām, rīdzinieki ir ieguvuši vēl vienu atjaunotu ēku. Simboliski, ka šī ēka ikdienu ir saistīta tieši ar šo pavasara svētku nozīmi – auglību. Iesāktos darbus pašvaldība šajā vietā turpinās vēl šogad, kad ir plānots atjaunot ēkas žogu. Savukārt nākamajos gados turpināsim uzlabot pārējo korpusu energoefektivitāti un vizuālo izskatu, lai šī vieta priecē mazos rīdziniekus jau no dzimšanas brīža,” gandarījumu par paveikto pauda domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks. 

Rīgas Dzemdību nama jaunā fasādes projektu autore ir Rīgas domes Īpašuma departamenta projektu vadītāja – arhitekte Dace Baidekalne: “Fasādes atjaunošanā centos atrisināt divus uzdevumus – panākt, lai ēkas topošā fasāde smalkjūtīgi iekļautos apkārtējā vidē, vienlaikus izprotot, ar kādām emocijām daudziem saistās šī ēka – mīlestību, rūpēm, cerību un ticību. Tieši šeit, kur pasaulē nāk jaunas dzīvībiņas, svarīgi likās ēkas fasādē ievīt sargājošus simbolus – sudraba lietutiņu, putna spārnus un tikko nojaušamu sirds formu, kā svētību, aizsardzību un mīlestību. ”

Pirms astoņiem mēnešiem pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma tika uzsākti 1978.gadā celtā Dzemdību nama septiņu stāvu mūra ēkas fasādes atjaunošanas darbi. Atjaunošanas darbu laikā, izmantojot ventilējamo fasāžu sistēmas tehnoloģiju, ir nosiltināta nama fasāde 8100 kvadrātmetru platībā. Objektā tika nomainīti 410 logi un nomanītas 820 ārējās palodzes un deviņas ārdurvis. Darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica pilnsabiedrība “JPG 2B”.

Šā gada pirmajos trijos mēnešos Rīgas dzemdību namā piedzimuši jau mazuļi. Janvārī 509, februārī 523 un martā 546 mazuļi. 

Foto: Renārs Koris

TOP Komentāri

avatar