Atklāta pirmā senioru multisensorā istaba Latvijā

Akcija aicina rūpēties par senioru labsajūtu, fizisko un garīgo veselību, biežāk apciemojot, vienkārši piezvanot vai aktīvi pavadot laiku kopā ar saviem vecāka gada gājuma tuviniekiem.

„Nav noslēpums, ka daudziem senioriem Latvijas sabiedrībā trūkst līdzcilvēku atbalsta, arī vienkāršu, sirsnīgu sarunu un uzmanības, tāpēc aicinām iedzīvotājus atcerēties par savām omītēm, vectēviem un citiem tuviniekiem, biežāk ar viņiem tiekoties, pavadot kopā laiku, pēc iespējas aktīvi dzīvojot un uzturot možu viņu garu. Mums krāsas, smaržas, taustes izjūta un raita savu domu izteikšana šķiet pavisam pašsaprotamas lietas, bet vecumdienās šīs spējas diemžēl kļūst arvien vājākas un katrs maņu treniņš ir panākums, lai arvien uzturētu spirgtu domāšanu. Jau pētījumos 70.gados tika atklāts, ka sensorai stimulācijai ir pozitīva ietekme uz vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem ir psihiskās veselības traucējumi. Stimulējot smadzeņu centrus, ir iespējams dažādot kairinātājus un sagatavot personu piedalīties ikdienas aktivitātēs, tāpēc programmas ietvaros arī rezidencē nolēmām nodrošināt plašu pasākumu programmu, lai rūpētos par senioru emocionālo labsajūtu un aicinātu akcijā iesaistīties arī visu sabiedrību,” norāda senioru rezidences „Dzintara melodija” direktors Matīss Pudans.

Labklājības ministrs Uldis Augulis uzsvēra: „Rezidence “Dzintara melodija” un multisensorā istaba ir viens no unikāliem sociālās aprūpes piemēriem. Ja iepriekš par tik modernizētu un cilvēku individuālajām vajadzībām pietuvinātu privāto sociālo aprūpi institūcijā varējām runāt tikai kā par iespēju ārzemēs, tad tagad ir gandarījums, ka arī Latvijā pieejama augsta līmeņa senioru aprūpe. Turklāt var novērtēt kā, attīstoties tehnoloģijām, ir iespējams padarīt efektīvāku dažādu nopietnu garīgu saslimšanu ārstēšanu un rehabilitāciju. Vecāka gada gājuma cilvēki ir mūsu dzīvesgudrā vērtība, par ko nedrīkstam aizmirst. Tāpēc pozitīvi vērtējama arī uzņēmēju iniciatīva pievērst sabiedrības uzmanību attieksmei pret senioriem, lai nodrošinātu viņiem pēc iespējas labāku un ērtāku ikdienu. Investīcijas šādos nozīmīgos sociālās jomas projektos noteikti ir jāatbalsta un jāveicina arī turpmāk, jo interesi par šādu projektu attīstīšanu arī reģionos ir izrādījušas atsevišķas pašvaldības.”

Pasākuma laikā tika atklāta un demonstrēta Latvijā pirmā multisensorā istaba senioriem. Tās nozīmi pasākuma laikā uzsvēra arī vadošais speciālists un profesors gerontoloģijā Jānis Zaļkalns, skaidrojot, ka multisensorā istaba galvenokārt paredzēta senioriem ar demenci, kuri bieži piedzīvo vientulības izjūtu, satraukumu un sensoro deprivāciju.

Multisensorā istaba paredz daudzveidīgas terapijas iespējas. Istabas aprīkojumā ietilpst dažādas faktūras, taktilie paneļi, gaismas iekārtas, interaktīvie audio atskaņotāji, vestibulārās stimulācijas krēsls, burbuļsienas ar mainīgu krāsu, spīdošo optisko šķiedru kūļi, projektors dažādu ainu vizualizācijām, piemēram, senioru personīgajām, ģimenes fotogrāfijām, dabas ainavām, pilsētvides ainām u.c., audio atskaņošanas iekārtas, kas iedarbojas uz skaņas sajūtām ar relaksējošiem skaņu ierakstiem, ierīču vibrācijas trokšņiem, vēja zvaniņiem un senioru pagātnes vai jaunības dienu mūziku, aromterapijas iekārtas, kuras ar smaržu palīdzību uzbur senioriem patīkamas un pazīstamas atmiņas.

Multisensorās istabas terapiju  iespējams izmantot pēc nepieciešamības vai speciālista ieteikuma par terapijas garumu vai intensitāti. Tās laikā senioru pavada rezidences personāls, rūpējoties par trauksmes izjūtas mazināšanos un pozitīvu ietekmi uz seniora emocionālo labsajūtu.

Pasākumā dziedātājs un vokālais pedagogs Žoržs Siksna, Nacionālā teātra aktrise un dziedātāja Karīna Tatarinova, kā arī dziedātāja, TV seja un aktrise Vita Baļčunaite ieradās senioru rezidencē „Dzintara melodija”, lai radītu patīkamu atmosfēru un iepriecinātu seniorus ar nelielu koncertu. Atbalstot akciju tās atklāšanā un arī turpmāk, rezidences viesi sniedza priekšzīmi un aicināja visus Latvijas iedzīvotājus biežāk apciemot, piezvanīt un izrādīt rūpes par saviem vecākā gadagājuma tuviniekiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar