Atklās piemiņas plāksni filozofam Valteram Benjaminam

2015. gada 7. martā plkst. 17:00 Rīgā, Dzirnavu ielā 53, Latvijas Kultūras akadēmija aicina piedalīties filozofam Valteram Benjaminam veltītajā piemiņas plāksnes atklāšanā.

Dzirnavu ielas 53. namā, kas interesantas sakritības rezultātā atrodas tieši pretī Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājai Zirgu pasts, Valters Benjamins (Walter Benjamin, 1892–1940)  bija apmeties 1925.gada novembrī. Filozofs ieradās Rīgā, lai satiktos ar sava mūža liktenīgo sievieti Asju, teātra režisori Annu Lācis (1891–1979), kas tobrīd strādā Rīgā, vadot Rīgas Arodbiedrību centrālā biroja dramatisko sekciju, un iestudē politiskas izrādes.

Valtera Benjamina piemiņas plāksnes atklāšanu papildinās instalācija „Valtera Benjamina dzīvoklis” – tā būs unikāla iespēja ieskatīties Dzirnavu ielas 53. nama 17. dzīvoklī, kur uzturējies filozofs. Instalāciju „Valtera Benjamina dzīvoklis” veidojuši: Māra Ķimele, Beata Paškevica, Inga Bermaka, Agnese Leilande, Lita Liepa, Mihails Ivanovs, Ģirts Kalniņš.

Kopš 1925. gada savulaik milzīgais centra nama dzīvoklis piedzīvojis visus laikmeta uzslāņojumus: lielajās zālēs pēc 2. Pasaules kara sabūvētas starpsienas, izveidojot komunālo dzīvokli daudzām ģimenēm. Šobrīd dzīvoklis ir gandrīz atbrīvots un gaida 21. gadsimtam raksturīgo eiroremontu.

Dzīvoklī iebūvētā instalācija ļaus iztēloties to vēsturisko telpu, kur domāja un pēc mīļotās tvīka izcilais vācu filozofs, par kuru mākslas teorētiķe Sūzena Sontāga reiz teikusi, ka viņam „reminiscences par sevi nozīmē reminiscences par vietu”. Rīgas reminiscences atrodamas Valtera Benjamina grāmatās „Vienvirziena iela” (Einbahnstraße, veltīta Asjai Lācis), „Maskavas dienasgrāmata” (Moskauer Tagebuch) un citos darbos: Benjamins savā dienasgrāmatā atzīmējis, ka viņa spēja rakstīt ir ļoti atkarīga no kontakta ar Asju. 

1925. gada Rīgas tēls visspilgtāk atklājas Benjamina grāmatas „Vienvirziena iela” esejā „Rotaļlietas”. Rīga filozofam šķiet kā stereoskops, kas savieno vecā Daugavas tirgus zemās būdiņas un carisma laika cietokšņiem līdzīgās celtnes, sarkanās baznīcas un ielas tirgotāju piedāvāto ābolu apaļos vaigus; visa pilsēta ir piesātināta ar brīnišķīgiem primitīviem gleznojumiem uz izkārtnēm.

Foto: publicitātes    

TOP Komentāri

avatar