Atklāj TEC2 otro energobloku

Pēc rekonstrukcijas tiek atklāts Rīgas 2. termoelektrocentrāles (TEC-2) otrais bloks, kurā tehniski un morāli novecojušās pagājušā gadsimta 70. gadu koģenerācijas jaudas ir aizstātas ar pasaulē modernākajām iekārtām, iegūstot papildus aptuveni 200 (mega vatus) MW elektriskās jaudas. Jaunā termoelektrostacija ir modernākā Baltijā ar kopējo elektrisko jaudu 832 MW. TEC-2 otrā bloka rekonstrukcijā ir ieguldīti 225 milj. latu.

Āris Žīgurs, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs: “Līdz ar Rīgas TEC-2 otrā bloka atklāšanu AS “Latvenergo” ir pilnībā pabeigusi Rīgas termoelektrostaciju rekonstrukciju, un šobrīd mēs ar kopējo termoelektrostaciju uzstādīto elektrisko jaudu ap 1000 MW droši skatāmies nākotnē, jo tuvākos gadu desmitus spēsim Latvijas tautsaimniecību pilnībā nodrošināt ar elektroenerģiju. Bez rekonstruētā TEC-2 AS “Latvenergo” šodien nevarētu sasniegt dominējošo lomu Baltijas elektroenerģijas tirgū. Jāuzsver arī TEC pārliecinošā spēja elastīgi reaģēt uz gāzes un elektroenerģijas cenu izmaiņām tirgū – tas ļauj mums kā elektroenerģijas tirgotājiem izsvērt savas darbības un pieņemt lēmumu, kas ir ekonomiski izdevīgāk – ražot elektroenerģiju pašiem vai iegādāties to biržā.”

Pēc rekonstrukcijas TEC-2 kopējā koģenerācijas siltuma jauda ir 544 MW, bet elektriskā jauda koģenerācijas režīmā – 832 MW, kondensācijas režīmā – 881 MW. Savukārt kopējā Rīgas TEC-2 siltuma jauda, ieskaitot ūdens sildāmos katlus, sasniedz 1124 MW.

Tādējādi ar šo projektu ir pilnībā pabeigta Rīgas TEC-2 enerģētiskās daļas rekonstrukcija, kas ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem investīciju projektiem Latvijas un AS “Latvenergo” vēsturē.

Rīgas TEC-2 (abi bloki) jauda pēc rekonstrukcijas

Koģenerācijas režīmā

• siltuma jauda – 544 MW

• elektriskā jauda – 832 MW

Kondensācijas režīmā • elektriskā jauda – 881 MW

Siltuma jauda (ieskaitot ūdens sildāmos katlus) • 1124 MW

Jaunā stacija ir videi draudzīga, līdz minimumam samazinot CO2 izmešu skaitu uz saražoto enerģijas vienību, un pārdomāta un būtiska tās priekšrocība ir arī augstā efektivitāte: TEC-2 jaunajā blokā uz vienu un to pašu siltuma vienību iespējams izstrādāt līdz pat 3 reizēm vairāk elektroenerģijas nekā iepriekšējā gadsimta 70. gados vecajos energoblokos. Papildus ir jāatzīmē, ka rekonstruētās Rīgas termoelektrostacijas garantē bāzes jaudas un elektroapgādes drošumu Latvijā un visā Baltijā, kas ļaus stabilizēt elektroenerģijas cenas reģionā.

Termoelektrostacijas ir būtiska AS “Latvenergo” ražošanas portfeļa sastāvdaļa, kas koncernam palīdzēs noturēt stabilas elektroenerģijas komersanta pozīcijas Baltijas tirgū. Brīvā elektroenerģijas tirgus apstākļos priekšrocība ir TEC spēja elastīgi reaģēt uz gāzes un elektroenerģijas cenu izmaiņām tirgū, pieņemot ekonomiski izdevīgu lēmumu ražot elektroenerģiju pašiem vai iegādāties to biržā. Tāpat termoelektrostaciju esamība ļauj ierobežot elektroenerģijas cenu pieauguma risku.

TEC ir energosistēmas drošuma garants Latvijas un Baltijas mērogā apstākļos, kad patēriņā rodas noteikts elektroenerģijas iztrūkums vai ir nepieciešama elektrostaciju balansējošā jauda. No šī viedokļa rekonstruētajā Rīgas TEC-2 ir uzstādītas ne tikai augsti efektīvas, bet arī ļoti elastīgas jaudas, kas ļauj tās izmantot arī citu elektrostaciju jaudu balansēšanai.

Rīgas TEC-2 jānodrošina siltuma izstrāde Rīgas labā krasta centralizētai siltumapgādes sistēmai koģenerācijas režīmā. Tas, kā zināms, no enerģētiskā viedokļa ir visefektīvākais ražošanas veids, jo vienlaikus ļauj izstrādāt gan siltumu, gan elektrību. Šāda apjoma siltuma ģenerācijai nepieciešamo resursu pieejamība reģionā un zemais potenciālo CO2 izmešu daudzums uz saražoto enerģijas vienību nosaka, ka tieši gāzes koģenerācija ir efektīvākais ražošanas veids, kas veicina arī Latvijas enerģētisko pašnodrošinājumu un energoneatkarību.

Rīgas TEC-2/2 projekta ģenerāluzņēmējs bija Turcijas kompānija GAMA GÜC Sistemleri Muhendislik ve Taahhut, kas veikusi TEC-2 jaunās stacijas projektēšanu, būvniecības iekārtu piegādi, montāžu un ieregulēšanu.

Video: Inga Nestere

Foto: Justīne Buliņa

2

TOP Komentāri

avatar
2 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
!e Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
e
Viesis
e

Tas ir labi, ka mēs varam sevi nodrošināt ar el.enerģiju

!
Viesis
!

Smuka summiņa 😉