ASV cirks spiests pārtraukt ziloņu izmantošanu izrādēs

Majestātiskie Āzijas ziloņi bijuši “Ringling Bros.” cirka izrāžu simbols kopš 1850. gadiem, kad cirka īpašnieks P.T. Bārnems nosūtīja komandas šo ziloņu sagūstīšanai Šrilankā. Daudzi no viņiem tolaik mira šausmīgajos apstākļos ceļā uz Ņujorku. Kaut arī cirks noliedz nesenākus pārmetumus par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, tas atzīst, ka sabiedrības nostāja jautājumā par ziloņu izmantošanu nogurdinošajās cirka turnejās ir mainījusies un vairums to vairs neatbalsta.

Pēdējos gados cirks vairākas reizes ticis apsūdzēts par to, ka tajā nežēlīgi izturas pret ziloņiem. Vienā no situācijām tikusi novērota 18 mēnešus vecu ziloņu mazuļu sasiešana virvēs un atšķiršana no mātes, lai vestu viņus uz dresūru, kaut arī šajā vecumā ziloņiem joprojām būtu jābūt zīdītiem. Citā gadījumā 8 mēnešus vecs zilonēns tikai eitanizēts, jo dresūras laikā guva smagus kāju savainojumus, tiekot ar virvi vilkts uz platformas. Šie ir tikai daži no dokumentētajiem gadījumiem.

“Ir novērojama attieksmes maiņa mūsu izrāžu apmeklētāju vidū,” komentē Anala Felda, cirka vice-izpilddirektore. “Daudziem cilvēkiem vairs nav pieņemama ziloņu izmantošana mūsu cirka turnejās.” A. Felda atzina, ka ir grūti organizēt turnejas ar trīs ceļojošajiem cirkiem 115 pilsētās visa gada garumā, jo tik daudzās pilsētās ir pieņemti likumi pret cirku vai pret ziloņu izmantošanu cirkā. Cīņa pret šiem likumiem katrā pilsētā rada pārāk lielus zaudējumus.

Uzņēmuma 43 ziloņi vecumā no diviem līdz 69 gadiem dzīvos 0,81 km2 lielā platībā Ziloņu sugas saglabāšanas centrā Floridā. 29 ziloņi jau atrodas šajā centrā, viens uz laiku atrodas Teksasas zoodārzā pavairošanas nolūkos, un 13 ziloņus turpinās izmantot cirka turnejās nākamo trīs gadu laikā.

Pašlaik cirkā tomēr turpinās izmantot tādus dzīvniekus kā tīģeri, suņi un kazas, un šogad cirka šovā “Circus Xtreme” pievienojušies arī kamieļu jātnieku triku meistari no Mongolijas. Tomēr sabiedrība turpmāk var saigaidīt lielāku fokusēšanos uz motosportu, pārgalvīgiem trikiem un cilvēku fizisko spēju izrādīšanu.

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
!!! Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
!!!
Viesis
!!!

Pareizi