Astrofizikas ģēnijs Taisons: esi vienkāršāks, un cilvēki pēc tevis tieksies

Iespējams, arī Tavā prātā iesakņojies novecojis mīts, ka zinātnieks ir cilvēks, kas dzīvo kaut kādā savā pasaulē un īpaši nedomā par ārējo izskatu. Taisons pilnībā sagrauj šo priekšstatu – harismātisks, filosofisks, asprātīgs, jauneklīgi mundrs, allaž nevainojami ģērbies un vienlaikus vienkāršs – tāds ir šis ņujorkietis, kurš vada Amerikas Dabas muzeja planetāriju!

Ne velti 55 gadus vecajam zinātniekam žurnāls “People Magazine” ir piešķīris pasaulē seksīgākā astrofiziķa titulu! Turklāt augsti mācītais vīrs ar daudziem zinātniskajiem grādiem jau gadsimta ceturksni dzīvo laimīgā laulībā un audzina divas meitas. Interesants ir fakts, ka Taisons ir smalku vīnu cienītājs un kolekcionārs – viņa izveidotās kolekcijas gozējušās vairākos glancētos vīna tēmai veltītos izdevumos. Taisonam ir arī daudzi citi tituli, tostarp žurnāls “Time Magazine” 2007.gadā iekļāva viņu pasaules 100 ietekmīgāko cilvēku sarakstā,  bet 2008.gadā izdevums “Discover Magazine” – pasaules  50 spožāko zinātnieku reitingā.

Kur tad slēpjas Taisona harisma? Nenoliedzami – viņa spējā sarežģītas zinātniskas lietas skaidrot pārsteidzoši saprotamā veidā! Šis vīrs zina, ka visa sāls slēpjas vienkāršībā. Viens no viņa iedvesmotājiem ir Alberts Einšteins, kurš savulaik teicis: “Visam ir jābūt pēc iespējas vienkāršākam”. Bet kā tad ar seksīgumu? Šķiet, šeit vietā der atcerēties slaveno teicienu, ka “seksīgākais vīrieša orgāns ir smadzenes” – tieši ar tām viņš savaldzina savus skatītājus un klausītājus.

Savu apburošo vienkāršības formulu un komunikācijas prasmi Taisons liek lietā arī jaunajā raidījumā  “Kosmoss – Visuma odiseja” – pateicoties viņam, episks ceļojumā laikā un telpā būs aizgrābjošs ikvienam, gan vecam, gan jaunam, gan pieaugušajiem, gan bērniem, jo vedīs tuvāk kosmosa noslēpumiem, padziļinās izpratni par visuma evolūciju un cilvēku vietu šajā grandiozajā stāstā.

Mēs gribam vēstīt, kāpēc zinātne un zināšanas par zinātni ir svarīgas ikvienā demokrātiskā valstī, kā tas ietekmē mūsu dzīvi un maina domāšanu. Mēs gribam iekvēlināt ikvienā cilvēkā mītošo izziņas kāri, gribam, lai cilvēki sajustu savu vienotību ar visumu un pārvērtētu attiecības ar to un paši savā starpā, stāsta Taisons, agnostiķis, zinātnes popularizētājs un humānists.

Lai gūtu panākumus un prieku dzīvē, viņš iesaka ikvienam no mums būt pašam.

“Es domāju, izcilākie ļaudis, kādi jebkad dzīvojuši sabiedrībā, nekad nav bijuši kāda cita atspulgs, viņi bija paši. Ja ikvienam planētas iedzīvotājam būtu iespēja izpaust savu unikālo talantu, mūsu sabiedrība mainītos vienā mirklī. Tā ir liela traģēdija, ka cilvēki strādā darbos, kuros viņi nemaz vai pilnībā nevar izpaust visu savu potenciālu. Tomēr katram cilvēkam ir jāmeklē sava pašizpausme un pašrealizācija. Tad citi klauvēs pie viņa durvīm,” teica Taisons.

Viņš atzīst, ka savā dzīvē jūtas ļoti laimīgs, jo dara to, ko vēlas un uzskata par noderīgu sabiedrībai.

“Reiz bērnībā es lūkojos nakts debesīs un tās atstāja uz mani tik spēcīgu iespaidu, ka sapratu – man nav citas izvēles kā kļūt par astrofiziķi. Visums mani aicināja,” atminas izcilais zinātnieks, kurš ar astronomiju aizraujas jau kopš deviņu gadu vecuma.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
kosmosa interesente Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
kosmosa interesente
Viesis
kosmosa interesente

superīgas bildes un izskatās, ka būs labs raidījums..