Ar rehabilitāciju mazinās nepilngadīgo atkarību no psihoaktīvām vielām

Izmaiņas nepieciešamas, lai varētu savlaicīgi apzināt tos nepilngadīgos, kuri lieto psihoaktīvās vielas, tādējādi jau pašā sākumā mazinot viņu nākotnē iespējamo atkarību no psihoaktīvām vielām.

Iepriekšminēto paredz otrdien, 11.februārī, valdībā apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Kārtība, kādā no psihoaktīvām vielām atkarīgās personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Pakalpojuma sniedzējs turpmāk varēs pārtraukt sniegt pakalpojumu, ja pakalpojuma saņēmējs patvaļīgi un nesaskaņoti atstās pakalpojuma sniedzēja telpas. Šādi grozījumi nepieciešami, lai novērstu valsts budžeta līdzekļu neracionālu izlietojumu un radītu iespēju nodrošināt pakalpojumu motivētākiem klientiem.

Vienlaikus Sociālās integrācijas valsts aģentūrai būs pienākums informēt cilvēka narkologu par pakalpojuma piešķiršanu, uzņemšanu rindā vai atteikumu piešķirt pakalpojumu. Savukārt pakalpojuma sniedzējam būs pienākums informēt cilvēka narkologu ne vien par pakalpojuma pabeigšanu vai pārtraukšanu, bet arī par tā izbeigšanu. Šādi grozījumi veicinās pakalpojuma pēctecību, nodrošinot, ka cilvēka ārstējošais narkologs ir informēts par pakalpojuma kursa norisi.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2012.gadā ārstniecības iestāžu uzskaitē bija kopumā 567 bērni, kuriem diagnosticēta pārmērīga psihoaktīvo vielu lietošana, no tiem 272 bērniem tā diagnosticēta pirmreizēji. Tāpat 32 bērniem diagnosticēta atkarība no psihoaktīvām vielām, no tiem 9 bērniem tā diagnosticēta pirmreizēji. Savukārt 2012.gadā ārstniecības iestāžu uzskaitē bija 23 873pilngadīgie no psihoaktīvām vielām atkarīgie cilvēki, no tiem 1856 reģistrēti pirmreizēji.

Kopš pakalpojuma ieviešanas 2003.gadā pieprasījums pēc tā ir bijis nemainīgi augsts – 2010., 2011. un 2012.gadā pakalpojumu ik gadu saņēmuši vidēji 59-60 nepilngadīgie un vidēji 18-19 pilngadīgie no psihoaktīvām vielām atkarīgie cilvēki.

2013.gadā par valsts budžeta līdzekļiem nodrošināta 64 nepilngadīgu un 10 pilngadīgu no psihoaktīvām vielām atkarīgu cilvēku sociālā rehabilitācija.

2013.gadā sociālās rehabilitācijas pakalpojumu no psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem sniedza VSIA “Straupes Narkoloģiskā slimnīca” Pusaudžu rehabilitācijas kolektīvs “Saulrīti”, savukārt VSIA “Slimnīca “Ģintermuiža”” sniedza pakalpojumu no psihoaktīvām vielām atkarīgiem pilngadīgiem cilvēkiem.

TOP Komentāri

avatar