Aptauja: jaunieši kredītu ņemtu kāzu rīkošanai

Populārākie mērķi, kādiem iedzīvotāji būtu gatavi izmantot patēriņa kredītu, ir mājokļa remonts vai labiekārtošana, šim mērķim patēriņa kredītu ņemtu 52% aptaujāto iedzīvotāju, sadzīves tehnikas iegādei – 47%, automašīnas iegādei – 44%, savukārt medicīnas izdevumiem – 31%, izglītībai sev vai bērniem – 24% un ceļošanai – 19%, liecina aptaujas rezultāti.

 

15% no visiem aptaujātajiem patēriņa kredītu ņemtu arī kāzām vai svinībām. Visbiežāk šādu atbildi sniedz jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem ar augstiem vai vidēji augstiem ienākumiem. Savukārt iedzīvotāji vecuma grupā virs 50 gadiem krietni biežāk nekā pārējie norāda, ka būtu gatavi ņemt patēriņa kredītu medicīnas izdevumu segšanai. To atzinuši 46% no respondentiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem, un šis ir populārākais patēriņa kredīta ņemšanas mērķis šajā vecuma grupā.

 

Interesanti, ka rīdziniekiem, laukos un citās pilsētās dzīvojošajiem iedzīvotājiem ir dažādas prioritātes, ko iegādāties ar patēriņa kredīta palīdzību. Ja laukos vai Latvijas reģionu pilsētās dzīvojošie visbiežāk patēriņa kredītu ņemtu mājokļa remontam vai labiekārtošanai – attiecīgi 57% laukos un 56% citās reģionu pilsētās dzīvojošie, tad rīdzinieki visbiežāk minējuši sadzīves tehnikas iegādi – 53%.

 

„Saņemt papildus līdzekļus kādas preces vai pakalpojuma iegādei vairs nebūt nav sarežģīti, tomēr svarīgi rūpīgi izvērtēt gan atbilstošāko kredīta veidu attiecīgajam mērķim, gan savas iespējas kredītu atmaksāt,” skaidro bankas Citadele Privātpersonu un MVU apkalpošanas direkcijas vadītāja Dace Priede.

 

„Līdzīgi kā rāda aptaujas rezultāti arī mūsu pieredze liecina, ka visbiežāk patēriņa kredītu kārto mājokļa remontam vai labiekārtošanai un sadzīves tehnikas iegādei, kā arī lietotas automašīnas iegādei. Nereti patēriņa kredītu izmanto arī mājokļa pirkšanai, visbiežāk, īpašumiem laukos vai pilsētās Latvijas reģionos, kur dzīvokļu cenas mēdz būt arī zem 10 000 eiro. Salīdzinot ar hipotekāro kredītu, patēriņa kredītam nav nepieciešama pirmā iemaksa, un arī ar īpašuma iegādi saistītie papildus izdevumi ir mazāki,” norāda Dace Priede.

 

Aptaujas rezultāti liecina, ka vīrieši ievērojami biežāk nekā sievietes pieļauj iespēju, ka patēriņa kredītu ņemtu sadzīves tehnikas iegādei (55% vīriešu un 37% sieviešu) vai automašīnas iegādei (49% vīriešu un 38% sieviešu). Savukārt sievietes salīdzinoši biežāk nekā vīrieši pieļauj iespēju aizņemties izglītībai sev vai bērniem (29% sieviešu un 19% vīriešu), kā arī ceļošanai (20% sieviešu un 18% vīriešu).

 

„Patēriņa kredīts var tikt izsniegts teju jebkuram klienta izvēlētajam mērķim. Kredītu bankā var nokārtot ātri un ērti, ja klientam ir stabili ikmēneša ienākumi. Mums kā bankai ir ļoti svarīgi patēriņa kredītu klientiem izsniegt atbildīgi un izvērtējot klienta maksātspēju, lai kredītņēmējam tā atmaksa nekļūtu par nastu,” saka Dace Priede. „Gandarījums, ka arī aptaujas dati apliecina atbildīgu aizņemšanos no iedzīvotāju puses – jo lielāki ienākumi, jo biežāk cilvēki pieļauj iespēju ņemt patēriņa kredītu, savukārt respondenti ar maziem un neregulāriem ienākumiem daudz retāk pieļauj iespēju aizņemties. Aptauja liecina, ka 56% no respondentiem bez pastāvīgiem ienākumiem paši atzīst, ka noteikti neņemtu patēriņa kredītu.”

 

Aptauja veikta šī gada martā Latvijas iedzīvotāju vidū vecuma grupā no 18 līdz 74 gadu vecumam. Kopā aptaujāti 803 respondenti.

TOP Komentāri

avatar