Aprīlī Latvijā koncertēs pianists Karloss Čipa

Karloss Čipa ir 23 gadus jauns mūziķis, kurš šobrīd dzīvo un studē kompozīciju Minhenē, Vācijā. Kaisli pret mūziku viņš iepazina vēl mazs būdams un jau sešu gadu vecumā uzsāka apmeklēt klavieru nodarbības pie vairākiem pazīstamiem pasniedzējiem. Vēl pēc desmit gadiem K.Čipa pievērsās arī bungu spēlei, jo viņu arvien vairāk ieintriģēja kompozīcija un improvizācija. Turpmākos gadus viņš pieredzēja teju visus iespējamos mūzikas žanrus – no džeza līdz hardcore/ punk, no neatkarīgās jeb ‘indie’ rokmūzikas līdz orķestru mūzikai.

Franču impresionistu un tā laika avangarda pārstāvju Kloda Debisī (Claude Debussy) un Ērika Satī (Eric Satie) iedvesmotā Karlosa Čipas autormūzika pārsteidz ar savu intensitāti un ārkārtīgi uzmanīgo attieksmi pret detaļām. Šo pieeju, visticamāk, izskaidro ne tikai mūziķa akadēmiskās zināšanas un pieredze vai darbs pie mūzikas kinofilmām, bet arī jau pieminētā bundzinieka prakse dažādās muzikālās apvienībās. Bez klavierēm Čipu interesē arī citi visdažādākie mūzikas instrumenti, jo eksperimenti viņa daiļradē ieņem ļoti nopietnu vietu.

Jāmin, ka aizgājušā gada laikā gados jaunu t. s. “laikmetīgās klasiskās” (no ‘temporary classics’ – angļu val.) mūzikas autoru un izpildītāju radošie centieni izpelnījušies īpašu vairāku cienījamu mūzikas izdevumu atzinību, kuri to nodēvējuši par vienu no gada pamanākajām tendencēm. Britu laikraksts ‘The Guardian’ to nedaudz pārsteidzīgi nosaucis par ‘indie classical’ jeb “neatkarīgo klasiku”, un jau saņēmis ironisku smieklu šalti no pašiem mūziķiem. Lai kā to arī nedēvētu, nav noliedzams, ka tādi mūziķi kā Niko Mjūlijs (Nico Muhly), Olavūrs Arnalds (Olafur Arnalds), Nils Frāms (Nils Frahm), Gregs Hainzs (Greg Haines) un arī Karloss Čipa ir starp pirmajiem, kurus piesauc, runājot par šo arvien lielāku popularitāti gūstošo pavērsienu mūzikā. Vēl jo vairāk, gan ar savu pirmo solo albumu “The Monarch And The Viceroy” (2012), gan kopā ar Sofiju Janī (Sophia Jani) izdoto ierakstu “Relive” (2013) K. Čipa pārstāv “Denovali Records”, kas vairākās aptaujās par labākajām mūzikas izdevniecībām aizvadītajā gadā ieņem stabilu vietu līdzās “Bedroom Community”, “Erased Tapes” vai “New Amsterdam Records”. Lai arī šobrīd K. Čipa vēl “nespēlē pirmās klavieres” pieminētajā kompānijā, vasarā gaidāmais mākslinieka otrais studijas albums sola situāciju mainīt…

Karlosa Čipas koncerti Latvijā notiks 3.aprīlī Izstāžu namā Cēsīs, 4.aprīlī Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī un 5.aprīlī teātra namā “Jūras vārti” Ventspilī. Biļetes uz koncertiem nopērkamas visās “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetā – www.bilesuparadize.lv. Ņemot vērā katras no koncertu norises vietām specifiku un iekārtojumu, tirdzniecībā pieejams ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu. Tikai nedaudzu pirmo biļešu cena šobrīd ir 5,- EUR. Tuvojoties koncertiem tās kļūs dārgākas.

Foto: ambient.blog.hu

TOP Komentāri

avatar