Apinis: “Tirgus pārdale ienāk Baltijas farmācijas tirgū”

Šī ziņa izplatījusies arī Latvijā, tiesa, liela daļa informācijas „pazudusi tulkojumā”. Apgalvojums, ka ārsti saņēmuši naudu par zāļu izrakstīšanu, ir nepatiess, pirmām kārtām tāpēc, ka „Valentis” neražo recepšu medikamentus, bet dažus bezrecepšu medikamentus un daudz uzturbagātinātāju.

Tātad – „Valentis” ir Lietuvas nacionālā kompānija, kas veidota uz Lietuvas Serumstacijas un dažu citu sīkražotāju bāzes, tāpēc savos dokumentos apgalvo, ka dibināta 1919. gadā. Nozīmīgākie produkti ir pertusīns, propoliss ar C vitamīnu, jods, briljantzaļais, rīcineļļa, turklāt daļu no šiem produktiem lietuvieši pamanās tirgot ne tikai Lietuvā, bet arī Bulgārijā, Šveicē un Krievijā.

Ar daudzsološo nosaukumu „Neuromed” kompānija ražo baldriāna saknes un apiņu rogu sauso ekstraktu attiecībās 5:1, kura ārstnieciskā iedarbība droši vien efektīvāka ir runčiem. Ārstnieciskās kliņģerītes, ceļtekas, strutenes un dažu mikroelementu tabletēm lietuvieši devuši skaistu nosaukumu „Lidonium”, bet eleiterokoka preparātu nodēvējuši par „Tonussan®”.

Liela daļa tinktūru ražotas uz spirta bāzes, kam lielāko farmaceitisko efektu dod tieši 70% etilspirta klātbūtne.

Vārdu sakot, „Valentis” nav salīdzināms ar „Grindex” vai „Olainfarm”, drīzāk ar Rīgas Farmaceitisko fabriku vai „Silvanol”. Bet, ja zāles un uzturbagātinātājus var iegādāties bez receptes, kamdēļ Latvijas Televīzija uzstājīgi ziņo par 100 ārstiem, kas kaut ko izrakstījuši?

Stāsts ir par to, ka aptuveni 100 Lietuvas ārsti piedalījušies „Valentis” firmas pēcreģistrācijas zāļu novērošanas pētījumos (postmarketing surveilance). Tie nav klīniski pētījumi un nav jāsaskaņo ar nacionālo medicīnas ētikas komisiju, bet par to jāinformē valsts zāļu reģistrācijas dienests. Šī pētījuma jēga ir pajautāt pacientam par zāļu iedarbību un blaknēm. Ir zināms, ka šie pētījumi veicina zāļu noietu, jo rada netiešu ārstu un pacientu interesi par šo preparātu.

Pēcreģistrācijas zāļu novērošanas pētījumi ir vāji apmaksāti – atšķirībā no klīniskajiem pētījumiem. Protams, nav lāgā izprotams, kāpēc vēlreiz vajadzētu pētīt zivju eļļu.

Patiesībā Lietuvas KNAB rīkojas līdzīgi mūsējam – pirmos darbības soļus skaļi promotē medijos, bet pēc tam pieklājīgi paklusē, kad izrādās, ka atkal kaut ko sadarījuši ne tā. Tiesa, varbūt mana informācija nav gluži precīza, un lietuviešu tablešu ražotāji tiešām kaut kādu noziegumu veikuši, bet mani kolēģi Lietuvas Veselības ministrijā un Ārstu biedrībā nekādus jēdzīgus skaidrojumus– kāpēc par pētījumiem tāds skandāls, nespēja sniegt. Vienīgais pieņēmums– notiek Baltijas bezreceptūras zāļu tirgus pārdale, kurā tiek izmantotas spēka struktūras. Jūs taču pamanījāt– netiek apsūdzēta kāda starpnacionāla zāļu kompānija, kura pārdod kādu kompensējamu medikamentu vai vakcīnu valstij par miljonu, un tur pa vidu varētu atrasties kāds starpnieks ar nelielu fiskālu interesi. Lietuviešu KNAB ķēries pie vietējā mazā ražotāja, kas ražo neticami lētas tabletes un sīrupus, lai konkurētu ar pasaules pertusīna un zivju eļļas ražotājiem. Kopējā Lietuvas zāļu tirgū „Valentis” pretendē uz ļoti mazu procenta daļu.

Ziņas tendenciozi negatīvā interpretācija Latvijā un Lietuvā sakrīt ar negatīvās informācijas vilni, kas pašlaik tiek īstenots pret ārstiem (ārsti izraksta nepareizās darba nespējas lapas, ārsti kļūdas dzemdībās, ārstus nedrīkst attaisnot valsts prezidents utt.). Šim agresijas vilnim, iespējams, ir kaut kādi citi – ekonomiski vai politiski, mums pagaidām nezināmi cēloņi. 

 

TOP Komentāri

avatar