Andrejs Klementjevs Mongolijas vēstniekam uzsver ekonomiskās sadarbības iespējas

To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, trešdien, 30.oktobrī, Saeimas namā sveicot Mongolijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Adiju Ganbātaru (Adiya Ganbaatar). Vēstnieks Latvijas parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Pārrunājot abu valstu attiecības, A.Klementjevs tās raksturoja kā labas un konstruktīvas, uzsverot, ka starp Latviju un Mongoliju nav problemātisku un neatrisinātu jautājumu. Kā apliecinājumu Latvijas ieinteresētībai divpusējo politisko un ekonomisko sakaru veicināšanai Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra tuvākajā nākotnē plānoto Eiropas Savienības (ES) Partnerības un sadarbības līguma ar Mongoliju ratifikāciju Saeimā. Nolīgums, kas parakstīts Ulanbatorā šī gada 30.aprīlī, nodrošinās pamatu efektīvākai ES sadarbībai ar Mongoliju attīstības, tirdzniecības, ieguldījumu, tiesiskuma, brīvības un drošības jomās.

Novērtējot Latvijas goda konsula Mongolijā iniciatīvu uzņēmēju vizīšu organizēšanai uz Latviju, A.Klementjevs atzīmēja arī uzņēmēju iesaistes iespējas augsta līmeņa amatpersonu vizīšu ietvaros. Kā potenciālās sadarbības jomas Saeimas priekšsēdētājas biedrs minēja pārtikas rūpniecību, tostarp zivrūpniecību, mašīnbūves un elektronikas nozares, kā arī loģistiku un tranzītu, ņemot vērā Latvijas ostu un Rīgas lidostas plašās iespējas un ievērojamo pieredzi. A.Klementejevs atzina – patlaban savstarpējās tirdzniecības apjomi ir salīdzinoši nelieli un neatspoguļo patieso sadarbības potenciālu. Būtisks solis, kas veicinātu kontaktus starp abām valstīm, ir līgumtiesiskās bāzes izveidošana, tostarp gaisa satiksmes līguma noslēgšana. Nākamgad Latvija pievienosies eirozonai, sniedzot ārvalstu sadarbības partneriem papildu garantijas stabilu biznesa kontaktu veidošanai, akcentēja Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

Mongolijas vēstnieks uzsvēra – cieši politiskie sakari bruģē ceļu arī biznesam un sadarbībai ekonomikā. A.Ganbātars pauda interesi veidot ciešākus sakarus un pieredzes apmaiņu starp abu valstu parlamentiem, tostarp iepazīstot Saeimas administrācijas darbu.

Tikšanās laikā pārrunātas arī sadarbības iespējas izglītībā un kultūrā. Latvija ir ieinteresēta attīstīt augstākās izglītības eksportu, un tās kvalitāti novērtē aizvien vairāk jauniešu no ārvalstīm, uzsvēra A.Klementjevs, aicinot arī Mongolijas pusi iepazīt mūsu augstskolu piedāvātās iespējas, piemēram, medicīnas vai inženierzinātņu jomā. Kā labu iespēju kultūras sakaru un tūrisma intensificēšanai puses minēja 2014.gadu, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu un piedāvās jaunas iespējas gan tūristiem, gan māksliniekiem no citām pasaules valstīm.

A.Ganbātars pastāvīgi rezidē Polijas galvaspilsētā Varšavā.

Saeimas Kanceleja

TOP Komentāri

avatar