Aizpute – Latvijas Mārtiņdienas galvaspilsēta

Aizputes novada dome un Mārtiņa Freimaņa fonds bija sarūpējuši īstas Freimaņa Mārtiņdienas svinības, kas sākās ar piemiņas brīdi Misiņkalna kapos un noslēdzās ar grandiozu Mārtiņa draugu koncertu „Pa rindiņai no Freimaņa”. Koncertā uzstājās grupas Tumsa, PeR un Putnu balle, kā arī Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Lauris Reiniks, Emīls Balceris, Ivo Fomins, Chilli, Kārlis Būmeisters, Maija Kalniņa un daudzi citi. Īpašs pārsteigums bija Ainara Virgas dalība un dziesma „Kādā brīnišķā dienā”.

Svētku noskaņās sakoptajā pilsētā visu dienu skanēja Mārtiņa Freimaņa dziesmas, un pacilātu cilvēku pilnās ielas apliecināja, cik mīļš Aizputei un pilsētas viesiem joprojām ir to autors. Misiņkalna kapos sanākušie kopā ar Maiju Kalniņu, Kārli Būmeisteru un Normundu Kalniņu dziedāja Mārtiņa dziesmas, aizdedza pa svecītei un nolika mūziķa mīļākos ziedus – mārtiņrozes. Aizputes kultūras namā bija apskatāma Mārtiņa foto izstāde, kā arī Arvīda Krieva spēlfilma „Dancis pa trim”, kurā viņam atvēlēta viena no galvenajām lomām.

Aizputes vidusskolā varēja klausīties skolotāju atmiņu stāstus par Mārtiņu, kā arī dziedāt dziesmas un klausīties viņa dzeju, savukārt jauniešu IDEJU mājā, iedvesmojoties no Freimaņa sacerētas rindiņas, dzeju varēja radīt katrs pats. Tā, ņemot “pa rindiņai no Freimaņa”, tapa jauna dzeja.

Dienas kulminācija bija lielkoncerts „Pa rindiņai no Freimaņa” Aizputes novada sporta hallē. To apmeklēja nepilni 2000 cilvēku un tas kļuva par lielāko šāda veida notikumu, kas pilsētā piedzīvots pēdējo gadu laikā. Sirsnīgajā koncertā uzstājās Tumsa, PeR, Putnu balle, Aija Andrejeva, Ainars Virga, Olga Rajecka, Lauris Reiniks, Emīls Balceris, Ivo Fomins, Chilli, Kārlis Būmeisters, Maija Kalniņa, Marija Bērziņa, Normunds Kalniņš, Viktors Ellers, stīgu kvartets Jutas Bērziņas vadībā, Mārtiņa Freimaņa fonda rīkotā konkursa „Pirmais” laureāti Anita Intaite un The Capybaras, Emīls Dreiblats un Gaismiņas. Cilvēki dziedāja līdzi iemīļotajām dziesmām, priecājās un svinēja Mārtiņdienu ar gaišumu un aizrautību. Vakara noslēgumā emocionālu pacēlumu sniedza dziesmas „Draugs” un „Pie Dieviņa gari galdi”. Lai turpinātu iemūžināt Mārtiņa piemiņu un priecētu viņa talanta cienītājus Aizputes novada dome un Mārtiņa Freimaņa fonds līdzīgus svētkus sola rīkot arī turpmāk.

Visi koncertā gūtie ienākumi un ziedojumi tiks izmantoti Mārtiņa Freimaņa fonda mērķu realizēšanai.

Foto: publicitātes

 

TOP Komentāri

avatar