Aizdegoties mobilajam telefonam, nodeg dzīvojamā māja

“Līdz šim lielākā daļa no mums droši vien ir tikai dzirdējuši vai lasījuši par šādiem gadījumiem ziņās. Taču nu tā ir realitāte arī pie mums. Lai arī mobilo telefonu akumulatori neuzliesmo bieži, risks tomēr pastāv,” stāsta ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis. Diemžēl šai ģimenei uzliesmojušais mobilais telefons izrādījies liktenīgs.

Kopumā pēdējos trīs gados vidējā ERGO izmaksātā atlīdzība par ugunsgrēkā cietušu privātīpašumu ir 19 000 eiro, bet lielākā – 147 310 eiro. Tā ir ievērojama summa, ja īpašuma atjaunošana saimniekam jāsedz pašam no savas kabatas.

Speciālisti iesaka, kā rīkoties, ja aizdegas mobilais telefons:

  • Iespēju robežās neatstāt mobilo ierīci tuvu citiem viegli uzliesmojošiem priekšmetiem bez uzraudzības, jo īpaši baterijas lādēšanas laikā. Tāpat nav ieteicams mobilo telefonu uzlādi veikt naktī un telefona lādētāju ilgstoši atstāt rozetē.
  • Litija akumulatoru degšanu nedrīkst dzēst ar ūdeni vai ugunsdzēšamajiem aparātiem, tādā gadījumā alternatīvs dzēšanas materiāls ir smiltis, piemēram, no puķu poda.
  • Uzliesmošanas gadījumā ierīci ieteicams nomest uz flīzēm vai citas nedegošas virsmas, kuras tuvumā nav aizkari, papīra vai plastmasas izstrādājumi, vai citi viegli uzliesmojoši materiāli.
  • Ieteicams aprīkot telpas ar dūmu detektoriem (sākot ar 2020. gada 1. janvāri dūmu detektori būs obligāti) un viegli pieejamā vietā glabāt putu vai pulvera ugunsdzēšamo aparātu.

 

TOP Komentāri

avatar