Aicina virzīt Egilu Levitu Latvijas Valsts prezidenta amatam

Pilsoniskā iniciatīva “Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu”, kuras aicinājumu parakstījuši vairāk nekā 100 Latvijas iedzīvotāju – skolotāji, vēsturnieki, juristi, kultūras darbinieki, uzņēmēji – mudina Saeimā pārstāvētās politiskās partijas virzīt juristu un politologu, Eiropas Tiesas tiesnesi Egilu Levitu Latvijas Valsts prezidenta amatam. Savukārt Egilu Levitu – piekrist kandidēt.

Aicinājumā LR Saeimas deputātiem, uzsvērts, ka Egils Levits ir augstas raudzes profesionālis, par kura stāju fundamentālo vērtību jautājumos un viedokļa neatkarību nav šaubu un kurš ilgstoši ir devis ievērojamu pienesumu Latvijas valsts attīstībai.

Rakstniece Māra Zālīte uzsver: Salīdzinot ar daudzo gadu rēnajiem un bezcerīgajiem prezidentūras gadiem, Egila Levita kandidatūra ir kā spoža zvaigzne. Spīdums, kas šai zvaigznei piemīt, ceļas no dziļas inteliģences, no izcilas izpratnes par Latvijas vietu un lomu Eiropas un pasaules kontekstā. No spējas, un tas ir tik svarīgi, brīvi komunicēt četrās svešvalodās – angļu, vācu, franču un krievu. Latvijai ir ļoti nepieciešama zvaigzne, kas apspīd mūsu valsts tumšos beztiesiskos kaktus, un to Levits spēs, būdams augsti kvalificēts jurists. Tieši Levits lika juridiskos pamatus Latvijas valsts atjaunošanai, un visus šos gadus viņš ir bijis ciešā sasaistē ar Latviju. Mana pārliecība ir, ka viņš spētu visus putnus, kam nošļukuši knābji, ar savu lielo ticību Latvijas valstij un latviešu nācijai atkalt celt spārnos.

Aicinājumu parakstījuši Georgs Andrejevs, Normunds Bergs, Juris Cālītis, Lidija Doroņina-Lasmane, Zaiga Gaile, Uģis Gruntmanis, Alvis Hermanis, Nora Ikstena, Dainis Īvāns, Viesturs Kairišs, Andris Kronbergs, Mārtiņš Ķibilds, Veronika Krūmiņa, Lauris Liepa, Dāvis Sīmanis, Inna Šteinbuka, Edgars Vērpe, Anna Viduleja, Andris Vilks, Māra Zālīte, Vilis Vītols, Anna Žīgure u.c. vairāk nekā 100 dažādu jomu pārstāvji.

Uzņēmējs Normunds Bergs saka: “Es patiesi esmu noilgojies pēc prezidenta, kas spēj redzēt un domāt globālās kategorijās. Kas runā par mākslīgo intelektu, pamattiesībām uz humāno kontaktu, klimata maiņu un citiem riskiem, kas vistiešākā veidā mūs ietekmē jau tagad. Galu galā, kas brīvi spēj sazināties svešvalodās. Egils Levits tāds ir.”

Aicinājumā uzsvērts, ka Egils Levits ir Eiropas līmenī pazīstama un cienīta personība. Viņš iemieso saskaņu starp Latvijas kā nacionālas valsts un Eiropas kopējām vērtībām, vienmēr ir aizstāvējis Satversmes pamatprincipus, iestājies par atvērtu, modernu, savu valodu un kultūru cienošu Latvijas valsti Eiropas valstu saimē.

Egils Levits tika ievēlēts par Gada Eiropas cilvēku Latvijā 2018.

Aldis Austers, biedrības “Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu” valdes priekšsēdētājs uzsver: “Levita kungs savā vairāk nekā 30 gadus ilgajā profesionālajā dzīvē vienmēr rūpējies par Latvijas valsts vērtībām. Viņš kā cilvēks un reizē profesionālis jau šodien bauda plašu tautas cieņu un atpazīstamību. Mēs uzskatām, ka Levita kungs būtu izcils Valsts prezidents, kurš spētu pārstāvēt un aizstāvēt Satversmē ierakstītās Latvijas valsts pamatvērtības: latviskumu, eiropeiskumu, demokrātiskumu un tiesiskumu. Ar savām domām un darbiem viņš ir pārliecinoši parādījis, kā šīs četras vērtības darbojas un – kas ļoti būtiski – ka tās mūsu valstī nevar pastāvēt viena bez otras. Ja Levita kungs piekristu kandidēt, viņš būtu redzamākais un cilvēkiem saprotamākais pretendents uz Valsts prezidenta amatu.

Ikviens ir aicināts ar savu parakstu atbalstīt aicinājumu interneta vietnē peticijas.com

Foto: https://ej.uz/6ihf

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
satanismam nē! Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
satanismam nē!
Viesis
satanismam nē!

nelieši