Aicina ģimenēs pārrunāt attieksmi pret orgānu ziedošanu

Ir ļoti svarīgi šo jautājumu pārrunāt ģimenes vai tuvinieku lokā, jo viņi ir tie cilvēki, kurus, iespējams, uzrunās ārsti, lai glābtu kāda cita cilvēka dzīvību. Nieru transplantācijas nodaļas vadītājs Jānis Bicāns saka: „Mēs nebaidāmies no sarunas ar piederīgajiem. Tikai viņiem ir jāzina, ka noteicošais vārds pieder aizgājušajam tuviniekam, ka viņi var būt tikai informācijas nesēji, nevis lēmēji. Mēs nekad neaizskarsim ķermeni, ja būs izskanējuši aizliegumi.”

Saskaņā ar Eirobarometra 2010. gada pētījumu, Eiropā šo personisko jautājumu pārrunā vidēji 40% ģimeņu, taču Latvijā vismazāk – vien 15%. Šī gada oktobrī un novembrī kampaņas ietvaros veiktās aptaujas laikā iegūtie rezultāti rāda, ka par orgānu ziedošanas un transplantācijas jautājumiem ir jārunā atkal un atkal. Uz jautājumu, vai cilvēks piekristu ziedot savu orgānu pēc nāves, 75% ir devuši apstiprinājumu, bet jautāti, vai šī tēma ir pārrunāta ģimenē, 67% ir atbildējuši noliedzoši. Tieši tāpēc darīt zināmu savu attieksmi un lēmumu ir tik būtiski.

2014. gada 13. novembrī plkst. 14:00 Slimnīcā notiks diskusija, kurā piedalīsies slimnīcas ārsti, transplantologi, slimnīcas kapelāne, labdarības organizācijas ziedot.lv un Veselības ministrijas pārstāvji, kā arī pacienti, kuri saņēmuši un ziedojuši orgānus. Diskusijā aicināti piedalīties mediju pārstāvji.

FAKTI PAR ORGĀNU TRANSPLANTĀCIJU LATVIJĀ

Latvijā un arī visā Eiropā trūkst transplantācijai nepieciešamo orgānu. Ik gadu gaidītāju skaits uz nieres transplantāciju ir gandrīz divreiz lielāks kā saņemto orgānu skaits. Uz sirds transplantāciju šobrīd gaida 10 cilvēki (no kuriem 2 ir bērni), bet aknu transplantācija varētu atrisināt vidēji 50 cilvēku likteņus (aknu transplantācija joprojām nav valsts apmaksāto operāciju sarakstā).

Kā iegūst transplantācijai nepieciešamos orgānus? Orgānus transplantācijai ir iespējams saņemt gan no dzīva donora, gan miruša cilvēka. Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, cilvēki par orgānu donoriem var kļūt brīvprātīgi ziedojot savu orgānu. Dzīves laikā var dokumentāri noformēt savu attieksmi (atļaut vai aizliegt) par iespējamu orgānu izmantošanu pēc nāves. 

Kopš 1973. gada 15. aprīļa līdz 2013. gada beigām pavisam veiktas 1724 nieres transplantācijas, 30 no tām – izmantojot dzīva donora nieri.

Pirmā sirds transplantācija Latvijā notika 2002. gada 10. aprīlī. Kopš tā laika veiktas 16 sirds transplantācijas.
Pirmā un šobrīd vienīgā aknu pārstādīšana Latvijā notika 2011. gadā.

Attēli: publicitātes

TOP Komentāri

avatar