Aicina atcelt vecuma ierobežojumus bezmaksas valsts vēža skrīningā

Pie Veselības ministrijas Rīgā vairākas aktīvas seniores rīko zibakciju par vienlīdzīgu un taisnīgu valsts attieksmi pret senioriem, atceļot vecuma ierobežojumus bezmaksas vēža skrīniga saņemšanai.

Šobrīd izstrādātās valsts programmas paredz, ka bezmaksas skrīningu jeb profilaktisko pārbaudi  krūts vēzim var saņemt sievietes līdz 69 gadu vecumam.

Astrīda Babāne, biedrības “Par taisnīgumu un atklātību” valdes priekšsēdētāja, aktīva seniore, zibakcijas rīkotāja: “Arī seniori grib dzīvot pilnvērtīgu dzīvi! Tomēr rodas sajūta, ka valsts politika tiek veidota ar lozungu “labs pensionārs ir beigts pensionārs”. Tas pārkāpj iedzīvotāju tiesības demokrātiskā valstī uz valsts apmaksātu veselības aprūpi. Katrs trešais seniors ir pakļauts nabadzībai – tā vietā, lai no valsts puses tiktu uzlabota viņu dzīves kvalitāte, tā tiek ar visiem līdzekļiem grauta.”

Akcijā piedalījās vairākas seniores ar uzsaukumiem “Vēzim nē! Dzīvot – jā!”, “Lūdzu skrīningu vēzim arī pēc 70”, “Vēža skrīnings – diskriminācija”, “Veselības ministr! Arī sievietēm pēc 69 ir tiesības uz bezmaksas vēža skrīningu!”, “Gribam tiesības dzīvot”, “Dzīvot! Nevis izdzīvot!”, “Beigts seniors nav labs seniors” u.c.

Iepazīstoties ar statistikas datiem nevar apgalvot, ka krūts vēzis galvenokārt tiek atklāts sievietēm vecumā līdz 69 gadiem. Pēdējā publiski pieejamā statistika liecina, ka 2016. gadā vecumā pēc 70 gadiem uzskaitē reģistrētas vairāk nekā 600 pacientes, bet vecumā no 50 – 69 gadiem to skaits ir 750. Vecuma grupā no 50 – 69 gadiem saslimstības rādītāji ir no 159 – 204 jauni gadījumi uz 100 tūkstošiem sievietēm, bet pēc 70 gadiem tas ir no 174 – 218 gadījumi uz 100 000 tūkstošiem sievietēm[1], kas apliecina, ka sievietēm pēc 70 gadiem ir augsts risks saslimt ar krūts vēzi.

[1] Slimības profilakses un kontroles centra pārskats “Onkoloģija: Statistikas dati par pacientu skaitu sadalījumā pa reģioniem, lokalizācijas veidiem, dzimuma un vecuma grupām no 2011.gada līdz 2016.gadam”, 13.-12.lpp.

https://www.spkc.gov.lv/lv/statistika-un-petijumi/statistika/veselibas-aprupes-statistika1/get/nid/14

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar