Aglonas svētku programmas pieturpunkti

13. augusta vēlā vakarā Aglonas bazilikā notiks svētceļnieku lūgšanu vakars, kas ir emocionāli ļoti piesātināts brīdis visiem, kas Aglonu sasniegušu šīs dienas laikā. Atzīmējot svētās Terēzes no Avilas 500. jubilejas gadu, lūgšanu vakars notiks karmela garīgumā. Lūgšanu vakara sākums ir pl. 22.

 

14. augustā pl. 12 bazilikas sakrālajā laukumā notiks svētceļnieku Svētā Mise. Tās laikā visas svētceļojumu grupas īsi iepazīstinās ar ceļā piedzīvoto. Pēc dievkalpojuma Latvijas bīskapi dosies uz Vidzemes katoļu jauniešu centra telti bazilikas labajā pusē un piereģistrēsies Latvijas Jauniešu dienām 2015, kas notiks 18. – 20. septembrī Aizkrauklē. Visas svētku dienas jaunieši aicinās vienaudžus pievienoties gaidāmā rudens lielākajam pasākumam, kurā muzicēs arī Padijs Kellijs no grupas „The Kelly Family”.

Vakara Svēto Misi pl.19 vadīs un uzrunu klātesošajiem teiks Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Pl.22 sekos Tautas krustaceļa lūgšana, kuru šogad vadīs Rēzeknes Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Pēc Tautas krustaceļa notiks pusnakts Svētā Mise, kuras laikā dziedās suitu sievas un vīri no Alsungas Svētā Miķeļa draudzes.

 

15. augusta svinīgajā Svētajā Misē uzrunu teiks apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Pedro Lopess Kintana. Dievkalpojumu muzikāli bagātinās vairāku Latgales un Rīgas katoļu draudžu apvienotais koris, instrumentālais ansamblis Madaras Jauģietes vadībā un pūtēju ansamblis, kura vadītājs ir Sergejs Sergejevs.

 

Kultūras un izglītojoši pasākumi

Sākot no 13. augusta, bazilikas kriptā būs iespēja apmeklēt divas ceļojošas izstādes. Viena no tām ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta veidotā izstāde „Svētlaimīgu mani teiks visas paaudzes (Lk.1,48). Dievmātes tēls Latvijā”. Tajā ir atlasīti astoņi dažādi Dievmātes tēli – skulptūras vai svētgleznas, kas ir nozīmīgi ar savu senumu, unikalitāti vai ir iemīļoti ticīgo vidū. Dažas no stendos izstādītajām fotogrāfijām ir īpašas. Piemēram, Aglonas Dievmātes ikonas fotogrāfiju pirms daudziem gadiem uzņēma fotogrāfs Imants Prēdelis laikā, kad šī svētglezna tika restaurēta un tai bija noņemts zelta apkalums jeb riza. „Priecājos, ka Latvijas Baznīcai tik nozīmīgajos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos izstāde piedzīvos tādu kā kulminācijas punktu Aglonā, kur tā svētceļniekiem kļūs par garīgas apceres un lūgšanas atbalstu,” uzsver institūta direktore Žanete Narkēviča.

 

Uz otru ceļojošo izstādi Aglonas svētku laikā aicina Latvijas klosterļaudis. Izstāde izveidota, svinot Dievam veltītai dzīvei veltīto gadu, ko pāvests Francisks izsludināja 2014. gada 30. novembrī. „Izstāde stāsta par Dievam veltītas dzīves formām Latvijā. Vai tiešām Latvijā vēl ir klosteri? Izrādās – jā! Ir gan kontemplatīvās dzīves māsas, gan arī daudzas kopienas, kas savā ikdienā lūgšanu apvieno ar apustulisko darbību. Latvijā Dievam veltītu dzīvi izdzīvo 133 sievietes un 33 vīrieši,” par izstādi stāsta Latvijas Konsekrētas dzīves institūtu apvienības vadītāja māsa Inese Ieva Lietaviete.

 

14. augustā pl. 15.30 Aglonas bazilikas kriptā notiks grāmatas „Ceļā ar krustu pie Jēzus” prezentācija. Grāmata ir izdota, atzīmējot Rīgas Garīgā semināra garīgā tēva Viktora Pentjuša MIC (1915 – 2007) 100 gadu jubileju. Izdevumā ir apkoptas mariāņu tēva Viktora pārdomas un uzrunas Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē laikā no 1988. līdz 1991. gadam.

 

Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts jau iepriekšējos gados aizsāka tradīciju Aglonas bazilikas kriptā rīkot katehēzes. Šogad katehēze notiks īsi pirms 14. augusta svinīgā vakara dievkalpojuma pl. 17.30 un būs veltīta tēmai „Dievs pazīst visas sirdis (Ps 139)”. Katehēzes laikā klātesošie varēs mēģināt izdibināt, kā saklausīt Dieva balsi un atbildēt Viņam, kā saprast Viņa īpašo katram domāto dzīves ceļu. Atbildes uz šiem jautājumiem mēģinās sniegt priesteris Pēteris Skudra, karmelītu māsa Tabita un laulātie Baiba un Dainis Stikuti, kas dalīsies savā pieredzē par priesterības, klosterdzīves un laulības aicinājuma skaistumu.

 

No 13. līdz 15. augustam bazilikas laukumā būs iespēja apmeklēt dažādu kopienu, draudžu un organizāciju teltis. Piemēram, Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas draudzes un „Svētās Ģimenes Mājas” teltī dziedās grupas „Otra puse” solists Normunds Pauniņš, kas atskaņos grupas 90. gadu sākuma dziesmas, kurās bija klātesošs garīgais motīvs. Draudzei ir sava bišu drava, tāpēc teltī notiks arī medus prezentācija. To varēs arī iegādāties, bet ieņēmumi no tā tiks ziedoti „Svētās Ģimenes Mājas” uzturēšanai Rīgā.

 

15. augustā Romas katoļu Baznīca svin Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus. Tie katoļiem ir lieli svētki, bet ne paši nozīmīgākie. Šo svētku būtību paskaidro priesteris Tomass Zieļonka SDB: „Marija, būdama Dieva izredzētā un Svētā Gara līgava, pateicoties Dieva žēlastībai, kļuva par Dieva Dēla Māti. Dievs savā dāsnumā nošķīra viņu no grēka un nāves varas, jo vēlējās, lai Viņa Dēls dzimtu no bezvainīga klēpja. Marija, piekrītot būt par Dieva Māti (theotokos), bija paklausīga Svētajam Garam un izpildīja savu misiju. Viņa deva pasaulei ilgi gaidīto Pestītāju. Baznīca Mariju sauc par pirmo pestīto jeb pilnīgi saistīto ar Dievu. Un tas nozīmē, ka pēc zemes dzīves Marija nemira bioloģiskā nāvē, bet tika ar miesu un dvēseli uzņemta Debesīs, lai būtu pilnībā saistīta ar Dievu. Viņas miesa un dvēsele bija pilnīgi Dieva piesūcināta. Dievs Mariju dievišķoja ar savu klātbūtni. (..)Šajos svētkos mēs lūdzam, lai arī mums tāpat kā Marijai būtu dota žēlastība vienoties ar Dievu Debesīs.”

LRKB IC

TOP Komentāri

avatar